MF DNES

Jandač se dočkal. Sparta konečně dobyla finále

- Miroslav Němý, Michael Bereň reportéři MF DNES

PLZEŇ Byl to spektakulá­rní kousek, navíc podtržený tím, že jej sparťanský forvard Lukáš Pech zvládl až v prodloužen­í. V 73. minutě utkání, kdy oba celky už jen těžko sbíraly síly k větším akcím, vyšťavené tempem i důležitost­í okamžiku.

Pech zmerčil odražený puk. Přikopl si jej bruslí, udělal bleskovou kličku, a ač faulován, trefil se v pádu přesně do horního rohu. Sparta dala vítězný gól! V Plzni vyhrála 3:2 v prodloužen­í a otřepala se i z faktu, že domácí srovnali ani ne minutu před koncem. V semifinálo­vé sérii slaví výhru 4:2 na zápasy a od čtvrtka vyzve v boji o zlato Liberec.

A muž, který ji vede ze střídačky, díky tomu zažije rozlučku, o níž celou dobu ve Spartě jen snil.

Jak se JJ konečně dočkal

Když vyřazovací boje pro jeho svěřence teprve měly začít, Josef Jandač vyprávěl: „Tlak od veřejnosti si nepřipoušt­ím, ale je mi jasné, že pokud se play-off povede, tak to bude: ‚Hurá, muž na správném místě'. A naopak si budou lidi říkat, co je tam za blbce.“

Jandač, po sezoně nový kouč národního týmu, totiž jako klubový trenér v extralize šestkrát marně bušil na finálové brány. Šestkrát skončil o kolo předtím, což mu vynášelo image muže, který v semifinále ztroskotáv­á. Ejhle, sedmička byla šťastná. Sedmé semifinále = první postup. Jandače čeká vrchol kariéry, když se stane šéfem reprezenta­ce a podstoupí Světový pohár, ojedinělou hokejovou akci. Ještě před ní může zažít vrchol klubový; stačí vyhrát čtyřikrát nad Bílými Tygry a se Spartou se může rozloučit zlatě.

Bylo by to symbolické i jako závěr cesty, jež může mít tvar kruhu.

Právě v Liberci totiž Jandač kdysi

HC Škoda Plzeň HC Sparta Praha

začínal v roli hlavního kouče – a aby toho nebylo málo, v sezoně 2002/3 si pod ním tehdy dva zápasy v extralize zkusil i jistý mladík jménem Filip Pešán. Ano, ten Pešán, který nyní stojí na střídačce Liberce…

Z Liberce Jandače odvolali v následujíc­ím ročníku po 17 kolech.

Pak se rozjelo jeho semifinálo­vé čekání, o němž škarohlídi posměšně soudili, že bude „věčné“.

Kdepak. Od včerejška to neplatí.

Dva nejlepší v sérii o zlato

A aby vazeb Sparta vs. Liberec nebylo málo: právě pražský klub je posledním celkem, který aktuálního extraligov­ého hegemona porazil; stalo se tak v 46. kole, když sparťani na severu vyhráli 5:2. Liberec poté vyhrál zbylých šest duelů základní části i osm soubojů play-off.

Ve finále proti němu vyjede Sparta. Unavená náročnou sérií, přesto svým způsobem nabitá energií z postupu. Brzy se ukáže, jak moc budou pro lídra užitečné tři dny navíc na regeneraci a o tři odehrané duely v play-off méně; Liberec vyhrál obě série 4:0. Každopádně se utkají dva jasně nejlepší celky základní části, což nebývá zvykem.

Zvlášť sladká sparťanská tečka pro Josefa Jandače.

A když už jeden milník zlomil, nemusí se třeba zastavit jen u toho.

„Je mi jasné, že pokud se play-off povede, bude znít: Hurá, muž na správném místě.“Josef Jandač, kouč Sparty

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia