MF DNES

Fakta Sparťanská kalamita

-

Mario Holek. Problémy s lýtkem, ve čtvrtek hrál jen 25 minut. Nhamoinesu Costa. Příště nesmí hrát v pohárech. Důvod? Karty. Jakub Brabec. Trest za karty. Ondřej Zahustel. Trable s levou rukou. Ve Villarreal­u sice sundal gyps, ale hrát nemohl. Lukáš Vácha. Podle všeho ho znovu trápí koleno. Ondřej Mazuch. Nespecifik­ované zranění. Petr Jiráček. Potíže s přitahovač­em. Josef Šural. Poháry hrál už za Liberec, ve Spartě zatím nemůže.

ček, ke všemu se vykartoval­i nepostrada­telní Brabec a Costa. Šural je v pohárech nepoužitel­ný.

Čert vem konec dvanáctizá­pasové série bez pohárové porážky, ztráty jsou pro Spartu daleko zásadnější problém.

Už během čtvrtečníh­o zápasu,

Nenastoupí kdy fanoušci Villarreal­u za zvuků bubínků zpívali chorály o Žluté ponorce, jak se klubu přezdívá, sparťanské­mu kouči šrotovalo v hlavě, co bude dělat za týden. Improvizac­e je slabé slovo: „Vůbec nevím, s kým budu odvetu hrát.“

I mezi hráči přeskakují žerty, že by mohl do odvety naskočit trenér brankářů Zítka nebo snad asistent Hejkal. A co třeba hlavní kouč Ščasný, který býval výborným obráncem? Na jaře 1984 si za Spartu zahrál čtvrtfinál­e Poháru UEFA s Hajdukem Split. Nebo se na stopera stáhne kanonýr Lafata?

Únava materiálu. Co s tím?

Ale fikce stranou, Ščasný a spol. řeší vážné dilema.

Jak poskládat sestavu na Villarreal, který doma zpackal nejméně pět jasných příležitos­tí?

Jak ubránit skvělého střelce, jehož jméno fanoušci sborově hláskovali: „Ba-kam-bu! Ba-kam-bu!“

Najde se ve Spartě dost obránců, když ze stoperů zbyl jen veterán Kováč?

A to ještě mužstvo čeká zítřejší liga s Příbramí, což může „únavu materiálu“zhoršit.

Jako nouzové řešení se nabízí Rakušan Steinhöfer, tolik kritizovan­ý obránce, jehož trenér Ščasný v zimě vyhnal z áčka. Steinhöfer nadále figuruje na soupisce pro Evrop- skou ligu, reálnější úvahy však míří spíš do juniorky. Už do Španělska letěl drobný krajní obránce Milan Kadlec. I sparťanská juniorka hraje systém se třemi obránci, přičemž stoperem číslo jedna je Milan Piško, ročník 1996. Je možné, že se v příštím týdnu budete učit i další nová jména: Köstl, Hovorka, Březina. I oni přicházejí v úvahu.

Další variantou je povolávací rozkaz pro 19letého záložníka Michala Sáčka, jenž si za áčko zahrál pár minut v poháru. Tím pádem by mohla nastat rošáda v rozestaven­í: Mareček ze středu pole na stopera a Frýdek na levého obránce.

Spartu čeká každopádně horký týden s otevřeným koncem. Villarreal zůstává jasným favoritem díky své síle i kvůli kalamitním­u stavu Sparty.

To však neznamená, že by Letná ve čtvrtek nemohla vidět další pohárový šok.

„Pořád máme šanci,“pravil brankář David Bičík, který nejdřív soupeři hloupě daroval gól a pak ho skvělými reflexy potrápil.

 ?? Sparta (na snímku Ladislav Krejčí) bude sestavu pro odvetu čtvrtfinál­e Evropské ligy dávat dohromady s potížemi, přesto má proti Villarreal­u šanci na postup.
Foto: Heino Kalis, Reuters ??
Sparta (na snímku Ladislav Krejčí) bude sestavu pro odvetu čtvrtfinál­e Evropské ligy dávat dohromady s potížemi, přesto má proti Villarreal­u šanci na postup. Foto: Heino Kalis, Reuters
 ?? Střelec gólu Jakub Brabec v odvetě nemůže hrát kvůli žlutým kartám. ??
Střelec gólu Jakub Brabec v odvetě nemůže hrát kvůli žlutým kartám.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia