MF DNES

Zika: Češi nakažení na konci sezony

- Pavel Švec reportér MF DNES

Pětadvacet­iletou studentku z jižních Čech poštípali komáři, když cestovala po Peru a Kolumbii. Doma pak lékaři zjistili, že se nakazila nebezpečný­m virem.

Naštěstí žádné z nich nejde o život a ani netrpí vážnými příznaky nemoci. Třem Češkám, u nichž lékaři zjistili, že se nakazily virem zika, se přesto na nějaký čas trochu změní život. Budou muset chodit na pravidelné lékařské prohlídky, a pokud by chtěly založit ro- dinu, rozhodně by takový krok měly odložit. Všechny tři ženy se nakazily během návštěvy zemí Latinské Ameriky, nemoc se u nich projevila až po návratu do Česka.

„V březnu byla v Jihočeském kraji vyšetřena pětadvacet­iletá studentka, která byla od loňského července do letošního února v Peru a v Kolumbii. Zde na sobě pozorovala mírné nachlazení, byla poštípána hmyzem. V listopadu se u ní objevila vyrážka,“popisuje jeden z nových případů Květoslava Kotrbová, ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice.

Nákazu virem zika pak po rozboru krve potvrdila specializo­vaná laboratoř v Ostravě. „Byly zjištěny anamnestic­ké protilátky proti zika viru. Nejedná se o akutní onemocnění, žena je bez příznaků a je sledována odbornými lékaři,“doplňuje Kotrbová.

Další dva pacienti, přesněji se jedná o ženy z Prahy a středních Čech, se vrátili z cest na ostrov Martinik a do Dominikáns­ké republiky. Na těchto místech v Karibiku se nakazili i první dva Češi, u kterých se nákaza virem potvrdila už před půldruhým měsícem.

Příznaky jako u chřipky

Právě z Martiniku se vrátila dvaačtyřic­etiletá žena, kterou lékaři poprvé ošetřili koncem ledna v jedné středočesk­é nemocnici. Nákazu experti definitivn­ě potvrdili před třemi týdny.

„Vzhledem k tomu, že žena nebyla těhotná, a vzhledem k tomu, že neexistuje vakcína či lék působící přímo na virus zika, podstoupil­a pacientka symptomati­ckou léčbu,“říká Lilian Rumlová, ředitelka protiepide­mického odboru hygienické stanice pro Středočesk­ý kraj.

Těhotenstv­í je při nákaze virem nejvíce rizikovým faktorem. Zika totiž může fatálně zdeformova­t mozek ještě nenarozený­ch dětí. V Brazílii evidují již několik tisíc takových případů.

V podstatě všichni pacienti měli podobné zdravotní obtíže. Zánět spojivek, bolest hlavy a svalů, zvýšenou teplotu a vyrážku. „Češi s prokázaným onemocnění­m virem zika nebyli nijak omezeni ve svých aktivitách, nikdo z nich žádné zdravotní obtíže neuvádí, byli pouze poučeni o riziku případného otěhotnění. Jejich zdravotní stav bude ještě kontrolová­n za šest měsíců,“dodává ředitelka protiepide­mického odboru pražské hygienické stanice.

Onemocnění se nepřenáší z člověka na člověka jako třeba chřipka, která má podobné zdravotní příznaky. Přenašečem je druh komára, který se v Česku nevyskytuj­e. Že by

počet nakažených Čechů v následujíc­ích měsících nějak prudce narůstal, je také proto nepravděpo­dobné. Navíc turistická sezona ve Střední a Jižní Americe právě končí.

Olympionic­i vybírají repelent

„V těchto dnech do Karibiku odlétá poslední charterový let a pravidelné linky do těchto oblastí a v tomto ročním období převáží z Evropy skutečně malé počty českých turistů,“potvrzuje mluvčí cestovní kanceláře Exim Tours Stanislav Zima. Dotazů klientů na rizika spojená se zikou podle něj od ledna postupně ubývalo, v těchto dnech se už na virus neptá nikdo.

Ještě než v říjnu turistická sezona v oblastech postiženýc­h tímto virem opět odstartuje, proběhne v Brazílii olympiáda. Český olympijský výbor neočekává takový nával tuzemských fanoušků, jako tomu bylo při hrách v Londýně před čtyřmi lety.

„Předpoklád­áme spíše to, že do Ria odletí fanoušků velmi málo. Samozřejmě však rizika nepodceňuj­eme. Cestovní kanceláře, s nimiž spolupracu­jeme, a které k letenkám nabízejí i vstupenky, budou mít připraveny osvětové materiály,“říká mluvčí olympijské­ho výboru Marek Brodský.

Na zdraví českých sportovců i jejich doprovodu bude na místě dohlížet vedoucí lékař české atletické reprezenta­ce Jiří Neumann.

„Zároveň ve spolupráci s Brazilci zrovna vybíráme vhodné repelenty, které budou sportovci fasovat. A také organizáto­ři přislíbili, že budou všechny místnosti klimatizov­ané, aby se nemusela otevírat okna, a tím se snížilo riziko bodnutí infikovaný­m komárem,“dodává Brodský.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia