MF DNES

Kdy zaplatí Altnerovi? ČSSD hraje o čas

-

PRAHA Širší vedení ČSSD v sobotu schválilo úvěr, aby měla strana peníze na splacení dluhu advokátu Zdeňku Altnerovi ve výši 337 milionů korun. Peníze však zatím právníkovi nepošle. V tuto chvíli není totiž zřejmé, kdy přesně uplyne lhůta pro zaplacení.

Právníci se nejprve musí dohodnout s exekutory, komu má vlastně ČSSD platit. „V Lidovém domě už se totiž přihlásilo 17 Altnerovýc­h věřitelů s pohledávka­mi přes 20 milionů korun,“uvedl Jiří Chvojka, mediální zástupce právní kanceláře Bělina & Partners, která stranu při vyřizování dluhu bývalému advokátovi zastupuje.

Třídenní lhůta, kterou soud sociálním demokratům určil na zaplacení dlužné částky, začne běžet od chvíle, kdy rozsudek nabude práv- ní moci. Právníci sociální demokracie zjistí, kdy lhůta uplyne, až v pondělí, kdy budou moci nahlédnout do soudního spisu.

Žádost o odklad

Strana již také podala dovolání k Nejvyššímu soudu proti pravomocné­mu rozsudku, podle něhož musí Altnerovi vyplatit přes 330 milionů. Zároveň požádala soud, aby odložil právní moc, eventuálně vykonateln­ost napadeného rozhodnutí. „Využijeme všechny procesní možnosti, abychom obhájili pozici sociální demokracie,“řekl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podle odhadu Jiřího Chvojky by Nejvyšší soud o tom, zda odloží vykonateln­ost rozhodnutí, mohl rozhodnout do měsíce.

— Josef Kopecký

Netopýrům se v Beskydech a v Jeseníkách daří mnohem lépe než v minulosti. Vyplývá to ze sčítání, které každoročně provádějí jeskyňáři ze spolku Orcus Bohumín. „Nejvýrazně­jší změny jsou patrné v beskydskýc­h jeskyních. Tam, kde v 80. letech spalo čtyřicet netopýrů, jich je nyní i čtyři sta,“potvrdil vedoucí spolku Josef Wagner, který s kolegou Arnoštem Macurou (na snímku) počty netopýrů v jejich zimovištíc­h mapuje. Nárůst hlásí i Jeseníky. Tam tito malí noční savci často přespávají ve starých štolách, kde se před staletími dobývala ruda. „Štoly jsou stálou teplotou a vlhkostí ideální. Zimují tam i tisícové kolonie. A netopýři štolám prospívají, díky nim jsou to totiž chráněná místa, která nelze zlikvidova­t. Naopak se musí zabezpečit, aby netopýry v zimě nikdo nerušil,“vysvětlil Wagner. Podle něj netopýr funguje jako indikátor stavu životního prostředí, proto jeho výrazné rozmnožení považuje za pozitivní následek ukončení provozu mnoha továren na Ostravsku. „Například vrápenec malý je velmi citlivý na sirovodík, kterého je nyní v ovzduší mnohem méně.“Speleology také těší, že tuzemské netopýry nijak nedecimuje plíseň nazvaná „syndrom bílých nosů“(podle toho, že se vždy objeví nejprve kolem netopýřích čenichů), která na severoamer­ickém kontinentu likviduje celé populace těchto tvorů. „Evropská populace je imunní, i když často vídáme zcela bílé netopýry. Mrtvého kvůli této nemoci jsme však ještě nespatřili. Dokonce jsme pozorovali, jak se těsně před jarním výletem zuby a křídly od bílého povlaku čistí,“popsal Wagner, který populace netopýrů mapuje už od roku 1976. (jog)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia