MF DNES

Život v Praze vyjde v ČR nejdráž. Kvůli službám

-

PRAHA V porovnání cen zboží a služeb s ostatními kraji vyjde život v Praze nejdráž. Dražší – většinou dokonce nejdražší v zemi – jsou zejména služby. Jde například o parkovné, technickou kontrolu auta, školní družinu pro dítě, lístek do kina či hodinu squashe.

Vyplývá to z výpočtu ČTK na základě loňských průměrných cen 53 položek zboží a služeb, které sleduje Český statistick­ý úřad. Nezahrnují například ceny pohonných hmot či náklady na bydlení.

Pokud se ceny všech sledovanýc­h položek sečtou, vyjde tento nákupní koš Pražana na 6 816,55 koruny. Obyvatel Plzeňského kraje zaplatí druhou nejvyšší částku, a to 6 406,83 koruny. Nejlevněji „nákup“vyjde v Olomouckém kraji, jehož obyvatel zaplatí 5 798 korun. Rozdíl mezi nejlevnějš­ím a nejdražším krajem přesahuje tisíc korun.

V Praze je například nejdražší parkovné. Průměrná cena ke konci loňského roku byla 34,38 koruny za hodinu parkování. Nejlevněji vyšlo parkování v Královéhra­deckém kraji, kde parkující za hodinu stání zaplatil 12,50 koruny. Při přepočtu na průměrný plat, který je v Praze tradičně nejvyšší, obyvateli Prahy průměrný výdělek 33 852 korun vysta- čí na 984 hodin parkování. Lidé v Královéhra­deckém kraji si v tomto přepočtu mohou z průměrné hrubé mzdy 24 030 korun zaplatit dvojnásobn­ých 1 922 hodin.

Také lístek do kina v Praze stojí nejvyšších 146,02 Kč, zatímco na Vysočině vyjde diváka v průměru na 108 korun. Za průměrný plat však v tomto případě může jít Pražan 232krát do kina, ale obyvatel kraje Vysočina s výdělkem 23 977 korun jen 220krát.

Návštěva restaurace v Praze nevychází nejdráž – cena za smažený řízek či smažený sýr se pohybuje okolo celorepubl­ikového průměru, hovězí guláš lze dokonce v hlavním městě pořídit proti průměru levněji. Za točené pivo platí Pražané třetí nejvyšší cenu v zemi, a to 27,40 koruny za půllitr. Nejdráž vychází půllitr světlého piva v Plzeňském kraji, kde stojí v průměru 29 korun.

Potraviny prodávané v obchodě v Praze zdaleka nepatří k nejdražším. Při nákupu 38 potravin od pečiva přes maso, mléčné produkty po ovoce a zeleninu Prahu předstihne šest krajů. Nejvyšší cenu za obsah nákupního košíku zaplatí občané Jihomoravs­kého kraje (3 398 korun). Praha je s platbou 3 301 korun na sedmém místě. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia