MF DNES

NHL 10 nejzajímav­ějších událostí základní části

-

● Majestátní Washington Hlavní město USA se stalo metropolí hokeje. Tým vyhrál základní část a šlape: od Holtbyho v bráně, jenž vyrovnal rekord ligy v počtu výher (48), až po Ovečkina: posedmé dal v základní části 50 či více gólů.

● Jágrova bitva s časem Blázen. Šílenec. Ale v tom dobrém smyslu. Tak o Jágrovi (44 let) mluví spoluhráči, kteří denně vidí, jak dře. Báječný Čech stihl 66 bodů a vyšplhal se na třetí místo historický­ch tabulek v gólech i bodování.

● Kanado, co je s tebou? Trpká a nuzná sezona pro hrdé kanadské kluby. Hned čtyři skončily mezi pětkou nejhorších týmů ligy. Boje o Stanley Cup budou bez kanadského zástupce poprvé od roku 1970. Hokejová země si zoufá.

● Prodloužen­í 3 na 3 = úspěch! Divočina splnila účel. Prodloužen­í tři proti třem byla prostě strhující – tolik místa na ledě, tolik spontánnos­ti. Šance střídala šanci. Zápasy jen zřídka došly do nájezdů, které v minulosti budily nevoli.

● Česká brankářská škola... ... opět vzkvétá. Sebejistý Mrázek v Detroitu statečně válčil o post jedničky. Poslední dobou se trápí, na přelomu roku ale v lize snad nebylo lepšího brankáře. Mile překvapil také Neuvirth z Flyers.

● Američan vyhrál bodování Přepište dějiny. Kane z Chicaga je prvním Američanem, který dosáhl na Art Ross Trophy. K jeho 106 bodům se nikdo nepřiblíži­l. Čekají na něj i další ceny, byl skvělý. Na podzim bodoval 26 zápasů v řadě.

● Nováčci ve světlech ramp Že zazáří supertalen­t McDavid, se čekalo. Jenže nebyl sám: zaujali Larkin z Detroitu, Eichel z Buffala, za Flyers se činil Gostisbehe­re, chicagský Panarin získal 77 bodů.

● Čtvrtstole­tí na vrcholu Byť těsně, Red Wings jsou opět v play-off. Prožili kostrbatý půlrok, ale mezi nejlepší se nakonec vydrápali už po 25. v řadě! Jde o nejdelší sérii v severoamer­ickém sportu.

● Nepochopit­elný zkrat DW Bek Dennis Wideman z Calgary v lednu šokoval. Při návratu na střídačku hrubě srazil rozhodčího krosčekem zezadu, ten utrpěl těžký otřes mozku. Hráč dostal trest na 20 zápasů, poté zmírněný na 10.

● Lákavá cena útěchy Poslední místo zaručuje jednu z první voleb v draftu. Toronto a Edmonton se těší na nadaného Američana Matthewse; s McDavidem by jednou mohl patřit k hvězdám NHL. Připravil Jan Zikmund

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia