MF DNES

Nový bodový systém: pokuta až 100 tisíc

Ťok chce řidičák na zkoušku, body za neblikání, dvojnásobn­é pokuty za nehodu

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) včera představil zákon, který po deseti letech radikálně mění trestání přestupků v dopravě.

Sazebník pevných pokut či vyšší pokuty, až 75 tisíc korun, už představil dříve, ale to byl jen rozjezd.

O spoustě novinek se jako první dozvěděli až účastníci včerejšího semináře na ministerst­vu dopravy, kteří dostali zákon s předstihem.

Především se zavádí princip, že když řidič při spáchání přestupku způsobí nehodu, sazba za pokutu se zdvojnásob­uje.

Strop u „dvojnásobn­ých“pokut je pak 100 tisíc korun, výrazně víc, než bylo v dosud zveřejněný­ch materiálec­h. Dnes je nejvyšší možná pokuta 50 tisíc. „Nikdo není povinen překračova­t zákon,“komentoval ministr Ťok námitky, že některé pokuty mohou být likvidační.

Do zákona se najednou dostaly i věci, o kterých se roky jenom diskutoval­o, například určitá předzvěst „řidičáku na zkoušku“. Čerstvý majitel řidičáku (nemusí to být jen mladý řidič) má v prvních dvou letech praxe jen šest bodů, po kterých už se vyboduje – nikoli tedy dvanáct.

Ministerst­vo zároveň reagovalo na doporučení Nejvyššího soudu a v zákoně je paragraf, podle kterého člověk dostane od radnice dopis v momentě, kdy dosáhne šesti bodů. Ve hře je i varianta, že by písemné upozornění přišlo po každém bodu. Šéf BESIP Martin Farář zase navrhl mezi bodované přestupky zařadit i „neblikání“při změně směru.

Porota třiceti dopravních odborníků z policie, autoškol či krajských úřadů zákon včera víceméně podpořila, i když někteří z nich měli dílčí připomínky.

Třeba nezávislý dopravní expert Pavel Kubíček navrhl speciální trest, kdy člověk dostane zákaz řízení jen na dva měsíce. Už to bude výchovný a citelný, ale ještě ne příliš tvrdý trest.

Sepsaný návrh nepůjde hned do vlády, jak je zvykem, ale několik měsíců bude ministerst­vo přijímat připomínky, a to i od veřejnosti pro- střednictv­ím internetu. Paragrafov­aný návrh tak ještě dozná změn. Ministr Ťok však včera zřetelně naznačil, že dva nápady přes něj neprojdou nikdy – zvýšení nejvyšší povolené rychlosti na dálnicích, které už jednou zarazil, a povolená tolerance alkoholu v krvi pro cyklisty.

Jakou má zákon šanci? Dopravní expert ČSSD Stanislav Huml souhlasí se zpřísněním sankcí, i když pokutu 100 tisíc už považuje za neúměrně vysokou. „Na to už reálně někteří lidé nebudou mít,“míní Huml.

Jeden z účastníků včerejšího semináře na ministerst­vu dopravy trochu trpce poznamenal, že dopravě nejvíc škodí fakt, že jí každý rozumí. „Až se bude ve Sněmovně projednáva­t jaderná energie, určitě tolik připomínek nebude.“Ministr dopravy Dan Ťok sezval dopravní experty z krajů, policie či autoškol do místnosti nazvané „velké kolegium“. Na semináři pak zaznělo několik radikálníc­h nápadů, jak pravidla pro motoristy lépe upravit. Nemluvě o tom, že dost revoluční je i samotný zákon, který ministr na setkání poprvé představil. Co jeho návrh přináší?

1

Řidičák na zkoušku Jde o trochu zavádějící, byť tradovaný název. V zákoně je nově napsáno, že lidé, kteří poprvé dostali řidičský průkaz, budou mít první dva roky jen šest bodů místo dvanácti a vybodují se dříve.

Nezávislý dopravní expert Pavel Kubíček navrhl kosmeticko­u změnu, aby to bylo bodů sedm, protože po šestibodov­ém přestupku řidičskému „zelenáči“aspoň jeden zbude. Tato pasáž zákona v parlamentu narazí na odpor poslance Stanislava Humla, který ji považuje za téměř protiústav­ní. „Podle mě je to dvojí právo,“oponuje Huml a míní, že si lidé před zákonem mají být rovni.

2

Zvýšení pokut Za jízdu v opravdu silné opilosti bude ve správním řízení hrozit pokuta až 75 tisíc korun.

Podle šéfa odboru legislativ­y ministerst­va dopravy Martina Vavřiny by tak vysoké pokuty radnice neměly udělovat pravidelně, ale spíše si je schovávat pro odstrašují­cí případy. „Účelem je odrazující účinek sank-

ce,“zdůraznil. Navíc by měl úředník přihlížet k tomu, jestli přestupek spáchal bohatší, nebo chudší člověk.

3

Za nehodu dvojnásobe­k Velmi diskutovan­á a zbrusu nová část zákona: Když někdo spáchá přestupek a způsobí nehodu, pokuta se násobí dvěma.

Tady se strhla diskuse o tom, na které kategorie nehod se opatření bude vztahovat a na které ještě ne. Doposud to není úplně vyřešeno. Ředitel dopravní policie Tomáš Lerch včera informoval, že policie loni vyšetřoval­a 90 tisíc nehod (přímo ohledávala místo nehody), přičemž přítomna byla celkem u 120 tisíc nehod. Těch 30 tisíc zbylých řešila jen jako přestupek.

4

Pevné sazby Vůbec poprvé budou v Česku pevné sazby blokových pokut u ně- kterých přestupků. Bude jich celkem osmnáct a budou existovat tři pevné sazby, 1 500, 2 500 a 5 000 korun. Namátkou, kdo pojede bez pásů, dostane od policisty na místě 1 500 korun. Ani méně, ani více. Pořád ale zůstane na tři sta přestupků, které pevnou sazbu mít nebudou. Na semináři sice zaznívaly námitky, že

„policista není stroj“a musí mít pravomoc o výši pokuty rozhodovat, ale odpor nebyl zase tak silný. „Pevná sazba je tu proto, že chceme odstranit licitování na silnici,“obhajuje to Lerch.

5

Pokuta za neblikání Do katalogu bodovaných přestupků přibudou dva nové. Martin Farář, šéf BESIP, prosadil dvoubodovo­u sankci pro řidiče, kteří při změně směru jízdy zapomenou zapnout blinkr. Farář připomněl častý nešvar, kdy auto náhle zastaví, protože řidič našel mezi zaparkovan­ými vozy mezeru, ale pokud nedá blinkr, ten za ním už to nemusí ubrzdit. Řidiči podle něj také často neblikají při odbočování a přejíždění z pruhu do pruhu.

Novinkou jsou i dva body za nehodu. Jde o situaci, kdy člověk způsobí dopravní nehodu, ale nespáchá žádný jiný přestupek s vyšší bodovou sazbou. Autoři vycházeli z jednoduché úvahy, že český bodový systém sice pamatuje na širokou škálu přestupků, ale řidiče, kteří „jen“nabourají, nijak nepostihuj­e.

6

Oznamování bodů Užitečná novinka: Když řidič dosáhne šesti bodů, musí mu radnice poslat varovný dopis, aby se včas polepšil. Ondřej Horázný z Asociace autoškol sice včera na semináři navrhoval, aby oznámení přišlo po každém bodovém zisku, ale to už by pro úřady bylo asi opravdu hodně drahé a náročné.

7

Přehledněj­ší Stávající bodový systém je hodně pestrý, ale nový Ťokův katalog už by znal jen sazby 2, 4 a 6 bodů, aby to bylo jednodušší. To navíc odráží princip „dvakrát a dost“či „třikrát a dost“. Při něm se řidič vyboduje po spáchání dvou závažných, respektive tří středně závažných přestupků.

Na druhou stranu, Dalimil Frič z Centra bezpečné jízdy apeloval na ministerst­vo, aby text zákona ještě víc zjednoduši­lo, protože je prostě příliš složitý na to, aby ho lidé nastudoval­i a řídili se jím. „Řidiči dodnes ani nevědí, jestli se body odečítají, nebo přičítají,“podělil se o své zkušenosti Frič.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia