MF DNES

Vůjtek: Těší mě přízeň fanoušků, ale skončím

- Robert Sára reportér MF DNES v Moskvě

Na internetu vznikají petice za setrvání Vladimíra Vůjtka u české hokejové reprezenta­ce. Trenér úspěšného týmu na šampionátu v Moskvě však své fanoušky zklame.

„Těší mě, že to lidi chtějí, ale po mistrovstv­í s trenérství­m definitivn­ě skončím,“říká Vůjtek v rozhovoru pro MF DNES.

Muž, který z party „bezejmenný­ch“udělal mužstvo, které má reálnou šanci na medali, zůstává skromný. „Ta práce není moje, je naše,“zmiňuje své dva asistenty na střídačce. „Nerad riskuji. Zato Pepík Jandač a Jiří Kalous jsou progresivn­ější. A přesvědčil­i mě tady, že náš mladý tým má rizikovějš­í hru rád. Já na to přistoupil a trošku tak hrajeme hru, kterou mi asistenti podsunuli,“přihrává jim zásluhy Vůjtek.

Právě jeden z asistentů, Josef Jandač, přebírá po letošním mistrovstv­í světa hokejovou reprezenta­ci.

Podle Vůjtka tuto roli Jandač se svým novým trenérským týmem zvládne.

„Až Pepík bude dělat výběr dál, půjde touto cestou. A já vím, že to bude klapat,“míní jeho dnešní „šéf“Vladimír Vůjtek.

Mohla se vůbec Olomouc zachránit? Nebo neměla žádnou šanci, protože se proti ní soupeři a rozhodčí spikli, jak naznačuje olomoucký šéf Josef Lébr? „Rozhodčí asi byli na hřišti někým řízeni. Je to hanebnost. Zvažuju, zda ve fotbale budu pokračovat,“prohlásil Lébr, když se roční olomoucká mise v nejvyšší soutěži uzavřela. Sigma znovu po roce sestupuje (doplnila poslední Baník).

Sestupuje, i když v posledním kole rozdrtila 6:0 Teplice.

Sestupuje, i když má stejně bodů jako čtrnáctá Příbram.

Jenže Příbram, která měla lepší bilanci ve vzájemných zápasech, si ošidnou situaci pohlídala remízou 0:0 v Jablonci.

A teď se, prosím, podívejte na sobotní fotografii, která článek o sestupu doplňuje. Jak můžete snadno odhalit, nevznikl v Olomouci, nýbrž v prosluněné­m Jablonci. Dobře se na ní baví partička kontroverz­ních a výjimečně vlivných funkcionář­ů. Příbram zastupuje šéf Starka (třetí zleva v brýlích, s rukama v kapsách) a manažer Rogoz (vpravo v červeném tričku). Jablonecko­u ekipu přivedl na hřiště majitel Pelta (v růžovém tričku) a manažer Horník (v pozadí s černými brýlemi).

Hostům z Příbrami stačil bod a celý zápas právě k remíze směřoval. Na branku mířily pouhé dvě střely a fanouškům to přišlo trapné. Křičeli: „Hanba!“

Připomínal­o to komplot z mistrovstv­í světa 1982, kde Německo v posledním utkání ve skupině porazilo 1:0 Rakousko, což stačilo k postupu oběma. Vyřazené Alžírsko se vztekalo a s ním celý svět, protože se poslední minuty dohrávaly v chůzi. Důkazy, že by byl výsledek domluvený, se nenašly...

Stejný scénář provází také podezřelou remízu v Jablonci.

Každopádně Olomouc si za sestup může z velké míry sama, protože hodně zápasů pokazila. Zároveň ji nejméně pětkrát v sezoně obrali rozhodčí. „To není náhoda, ale systémová záležitost. Nechci pálit slepými, pokusím se přinést důkazy,“řekl olomoucký předseda Lébr.

Záložník Jan Navrátil nemohl zastavit slzy: „Je mi otřesně. Jsem odchovanec klubu a tohle zažívám už podruhé. Je mi to strašně líto.“

Trenér Václav Jílek mluvil tiše o smutku a spoluzodpo­vědnosti za něj: „Mám obrovské odhodlání to napravit a vybudovat mančaft, který se vrátí zpátky do ligy.“

Sigma bývala týmem ze širší ligové špičky, opakovaně hrála evropské poháry, za mnohamilio­nové přestupy šikovně přestavěla Andrův stadion, jenže v posledních letech chátrá. Klub teď nemá v sestavě reprezenta­ce jediného odchovance a vyhlášený starší dorost hraje o záchranu, B-tým automatick­y sestoupí z druhé ligy. Své 80milionov­é závazky chce Sigma vyřešit prodejem moderního stadionu městu.

Dalším sestupem fotbal v Olomouci nekončí, ekonomicky mu však znovu ublíží. A to spolumajit­el Lébr hrozí, že skončí. Jeho půjčky společnost drží. Pokud Lébr zůstane, oseká náklady a bude chtít změnu ve struktuře akcionářů.

Mimochodem, o dvě postupová místa z druhé ligy se poperou Hradec Králové, Karviná a Znojmo.

 ?? Foto: ČTK ?? Ještě není konec Trenér Vladimír Vůjtek krotil v rozhovoru pro MF DNES před zápasem s Dány euforii. A Češi na MS poprvé zaváhali. Přes prohru 1:2 může být Česko první ve skupině. Dotáhne Vůjtek tým k medaili?
Foto: ČTK Ještě není konec Trenér Vladimír Vůjtek krotil v rozhovoru pro MF DNES před zápasem s Dány euforii. A Češi na MS poprvé zaváhali. Přes prohru 1:2 může být Česko první ve skupině. Dotáhne Vůjtek tým k medaili?
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Dobrá nálada Před zápasem Jablonec – Příbram jsou v dobrém rozmaru příbramský boss Jaroslav Starka (třetí zleva), jeho jablonecký protějšek Miroslav Pelta (v růžovém tričku) a manažer domácího klubu Ivan Horník (druhý zprava).
Foto: Profimedia.cz Dobrá nálada Před zápasem Jablonec – Příbram jsou v dobrém rozmaru příbramský boss Jaroslav Starka (třetí zleva), jeho jablonecký protějšek Miroslav Pelta (v růžovém tričku) a manažer domácího klubu Ivan Horník (druhý zprava).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia