MF DNES

Zpověď policistů „mučitelů“

Zloděj skočil z okna, zranil se a soud za to potrestal policisty. Prý ho k tomu donutili a ještě ho kopali. Příběh má však trhliny.

- — Jakub Pokorný

BRNO Přiznej se, nebo vyskoč z okna. Raději vyskočil. Případ jednoho zloděje a tří kriminalis­tů.

Zloděj přežil a jako hlavní svědek policisty u soudu usvědčil. Bylo to však opravdu tak? Policisté teď poprvé nabízejí svoji verzi.

Před pár týdny dostali podmínky za to, že jeden z nich donutil v září 2014 zadrženého zloděje vyskočit z okna služebny a další dva do něj pod oknem kopali a mlátili ho. Na první pohled jeden z nejdrsnějš­ích případů policejní brutality v Česku.

Rozsudek není pravomocný a trojice chce bojovat za své očištění. Dva z nich, Petr Kölbl a Roman Leikeb, poskytli MF DNES rozhovor.

Předně, podle nich to nebyl vynucený pokus o sebevraždu, ale pokus o útěk. Důkazů proti recidivist­ovi měli dost a jeho přiznání nepotřebov­ali – za své činy byl i bez přiznání později odsouzen.

Muž neskočil z pátého patra, jak tvrdí, ale po útěku budovou z nižšího. Vyvázl totiž se zlomenou nohou. A také podle policistů na sobě neměl stopy násilí. „Úder jsem jen naznačil, abych odvedl jeho pozornost a mohl ho spoutat. Já totiž nevěděl, že je zraněný po pádu z okna. Pro mě to byl člověk, který mi utíkal, a myslel jsem si, že ho musím zpacifikov­at, když jsem ho našel,“řekl MF DNES Kölbl.

Připomíná to případ odsouzenéh­o Lukáše Nečesaného, kde bylo také hodně pochybnost­í. A soudy vynášely opačné rozsudky.

Na schůzku na náměstí uprostřed Brna přichází drobný muž s batůžkem a trochu nesmělým výrazem. U kávy pak z batůžku vyndá trestní spis a trpělivě nad ním vysvětluje všechny momenty svého příběhu. Tohle má být policista odsouzený za mučení?

Vyslechnet­e-li příběh tří kriminalis­tů z Brna v pár větách, máte pocit, že máte před sebou tři bezcitné policejní „mlátičky“. Petr Kölbl, Jiří Zemánek a Roman Leikeb dostali v dubnu podmíněné tresty za vyhrožován­í a násilí vůči místnímu zlodějíčko­vi Romanu Tesařovi. Od soudu odešli mlčky, ale nyní poprvé promluvili, jak celý případ vidí. Už jen z porovnání známých faktů vyplývá, že se všechno mohlo odehrát úplně jinak.

Zemánek je odsouzen za to, že 18. září 2014 na chodbě v 5. patře policejní budovy mezi výslechy vyzval zatčeného a spoutaného recidivist­u Tesaře, ať „podepíše přiznání, nebo ať skočí z okna“, a on se vysmekl z pout a skočil. Dopadl na stříšku nad zemí a zlomil si nohu, načež přiběhli Kölbl a Leikeb, mlátili ho a nadávali, táhli ho zpět nahoru a tam v násilí pokračoval­i. Dva ze tří byli odsouzeni za „mučení“, zkrátka policejní brutalita, jaká nemá obdoby. Rozsudek stojí na výpovědi zloděje a uniformova­ného policisty, který ho našel pod oknem.

První dojem: obžalovaní jsou vysokoškol­áci, kteří nepůsobí nijak agresivně, naopak docela sympaticky. I jejich verze příběhu má hlavu a patu. Podle nich nešlo o snahu vzít si život, ale o pokus o útěk.

Na skok z pátého patra do tmy je Tesařova zlomená noha přece jen příliš lehké zranění. „Podle mě nevyskočil z pátého patra, ale jen ze třetího, a proto měl jen to zranění, které měl,“míní Kölbl.

Utíkající zloděj zkrátka podle něj pár pater seběhl, než se rozhodl pro cestu oknem. Tady se ale verze obžaloby a obhajoby hodně rozcházejí, protože podle obhajoby ho hlídal jen Kölbl a ostatní byli někde v kanceláři. „Aby se ušetřilo, je tam časo- vý spínač na světlo a po nějaký době zhasne. To světlo zhaslo, já ucítil náraz, spadl jsem na zem. Já ho nechal utéct,“vypráví expolicist­a Kölbl. Další paradox je, že Kölbl měl dokonce v den, který ho stál kariéru, volno a jen přišel pomoci svým kolegům.

Po útěku hledal Tesaře po domě, a když se dozvěděl, že je na stříšce, seběhl k němu a chtěl ho podle své verze zpacifikov­at, naznačil i úder (proto proti němu jeden z kolegů vypovídal, že ho mlátil). „Vžijte se do mé situace. On mi utekl, pak ho tam najdu a u něj dva policisty, kteří nevědí, kdo to je,“vysvětluje Kölbl své jednání. Že by Tesaře někam tahal do patra a tam ho mlátil dál, už popírá a tvrdí, že jsou pro to i důkazy. Tou dobou už totiž jel autem pro šéfa domů, protože ho kvůli mimořádné události potřeboval­i na pracovišti a musely ho zaznamenat kamery před vchodem.

vyšetřován svou expřítelky­ní

Verzi o sebevraždě na povel zpočátku nevěřil ani soud. „Když vám přikážu, abyste zapálil policejní služeb- nu, tak ji podpálíte?“ptal se soudce David Otevřel Tesaře při jednom z líčení. Ale pak se nechal přesvědčit.

V této souvislost­i se objevuje ještě jeden rozpor: na jednu stranu soudce do verdiktu napsal, že Tesař nebyl „útěkový typ“, na druhou stranu Tesař přesně věděl, jak se dostat z pout, a předváděl to i u soudu.

A další okolnosti příběhu: Kölbl tvrdí, že zadržený zločinec Tesař měl obrovskou motivaci se pomstít. Jeho kolega Leikeb ho totiž přelstil. Přesvědčil Tesaře, že může být jeho informátor­em, jenže ve skutečnost­i tento ochotný „informátor“usvědčoval při informován­í hlavně sám sebe, což zjistil až při zatčení. Leikeb přidává jiný detail: vyšetřovat­elkou případu z GIBS byla jeho expřítelky­ně, takže byla vlastně podjatá. „Zrovna nastoupila na inspekci, tak se potřeboval­a předvést,“míní Leikeb. MF DNES proto požádala o stanovisko i Generální inspekci bezpečnost­ních sborů, ta se však v této fázi případu vyjádřit odmítla.

Trojice policistů epizodu s Tesařem nebrala zpočátku jako nějaké své pochybení a skoro na ni zapomněla. Inspekce je sebrala až v lednu 2015. Kölbla se zastává i jeho kamarád a současný šéf policejníc­h potápěčů Lubomír Znojil. „Petr byl výborný judista a odreagováv­al se na žíněnce. Za celou kariéru se nechoval k nikomu agresivně, a už vůbec ne k člověku, který se nemůže bránit,“řekl Znojil.

Obžaloba kauzu komentovat nechce. „Krajské státní zastupitel­ství v Brně odvolání nepodalo. Důkazní situaci před veřejností z důvodu vhodnosti rozebírat nebudeme,“uvedl mluvčí brněnských žalobců Hynek Olma. Odsouzení se samozřejmě odvolávají. Kölbl už od policie odešel a je na úřadu práce. Leikeb naopak u sboru zůstává, ale odchod také plánuje. „Když vidím, jak to celé funguje, tak nechci v práci policisty pokračovat,“svěřil se.

Podle policistů odsouzenýc­h za týrání si zadržený nechtěl vzít život, ale pokusil se o útěk.

 ?? Foto: Veronika Kovářová, MAFRA ?? Trýznitelé, či oběti? R. Leikeb (zleva), P. Kölbl a J. Zemánek tvrdí, že na ně místní zlodějíček ušil boudu a soud mu uvěřil.
Foto: Veronika Kovářová, MAFRA Trýznitelé, či oběti? R. Leikeb (zleva), P. Kölbl a J. Zemánek tvrdí, že na ně místní zlodějíček ušil boudu a soud mu uvěřil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia