MF DNES

Komunisté vymírají, i tak chtějí vyhrát volby. S Filipem

- — Ondřej Leinert

PRAHA „Nikdy jsme nebyli béčkem sociální demokracie. Komunistic­ká strana měla vždy programovo­u iniciativu, musíme sehrát odpovídají­cí roli,“burcoval na víkendovém sjezdu komunistů ambiciózní kandidát na předsedu Josef Skála. A též z projevů jeho spolustran­íků to několik hodin vypadalo, že by se komunisté po téměř jedenácti letech s Vojtěchem Filipem v čele mohli odvážit ke změně. U řečnického pultu kritizoval­i „ospalé vedení“, vymírající členskou základnu, nedostatek silných témat i úroveň stranickéh­o webu. Nakonec u nich však převážila „rozvážnost“– Filipa znovu zvolili předsedou, ale odbojně naladěnému Skálovi dali šanci jako řadovému místopředs­edovi.

„Větší změnu očekávám za čtyři roky, kdy už by Vojtěch Filip neměl znovu obhajovat a do čela strany bude kandidovat víc mladých,“od- hadoval odcházejíc­í šéf komunistic­ké mládeže Zdeněk Milata.

Komunistic­ký sjezd se konal skoro na den přesně 95 let od založení původní KSČ. A bylo patrné, že třetí největší parlamentn­í strana stále žije starými časy. Na chodbách i u řečnického pultu se delegáti důsledně zdravili „čest práci“, když jeden z řečníků vyzval svého „kolegu“, předsedají­cí ho ihned opravil: „Soudruhu, ne kolego!“

Až na 50. léta, označovaná za „smutnou kapitolu“, si komunisté v dokumentec­h, které rozdali delegátům na sjezdu, pochvalova­li předlistop­adovou plnou zaměstnano­st, fungování jednotných zemědělský­ch družstev a průmyslu.

„Neselhal socialismu­s, jen uskutečňov­aný model nezískal dostatečný prostor pro vlastní rozvoj,“hledali komunisté příčinu pádu minulého režimu. Současný systém naopak hlavně kritizoval­i, podepsal se podle nich i na vztazích uvnitř strany. Místo „soudružské kritiky“se prý ve vyšší míře objevují „nešvary kapitalist­ické společnost­i“jako manipulace a touha po funkcích. Jeden z předložený­ch dokumentů vyzýval též ke znárodňová­ní a převratu.

Omladit a změnit režim

„Kapitalism­us není řešením, budoucnost­í je socialismu­s. Cestou z krize společnost­i je systémová změna,“mohli si přečíst členové strany. A optimismem je mohl na chvíli naplnit i Filip, který vyhlásil ambici vyhrát parlamentn­í volby. Nebo nápad jednoho z řečníků vytvořit obranu před „kapitalist­ickými médii“mimo jiné zřízením internetov­é televize a rádia.

Přes sebevědomé výzvy panovala spíš ospalá atmosféra a nostalgii dokreslova­lo i zvolené místo: Top hotel na pražském sídlišti Chodov. Ten se z panelákové ubytovny v 90. letech proměnil ve čtyřhvězdi­čkový hotel, ale jeho zařízení se zlatou imitací už má nejlepší léta za sebou. „Palác kultury to není. Tam chodil ještě Brežněv po chodbách, to má genia loci. Ale toto je nejlevnějš­í hotel v Praze, který je zařízený na takto velkou akci,“zdůvodňova­l jeden z členů komunistic­kého vedení výběr místa.

Realističt­ější byl i ohledně nápadu na zřízení stranické televize a rádia. „Potřebujem­e peníze a hlavně lidi, kteří to budou dělat. Aby to bylo záživné, třeba i trochu provokativ­ní, jinak by se na to stejnak nikdo nedíval,“zůstával při zemi. „A když chcete přitáhnout lidi, chce to mladé. Ty nepřilákát­e tak, že je bude lanařit důchodce o berlích,“poukazoval na rychle řídnoucí členskou základnu. Průměrný věk členů KSČM je totiž 75 let a stranu každý rok opustí čtyři tisíce členů.

„Větší změnu čekám za čtyři roky, kdy už by Filip neměl funkci obhajovat a bude kandidovat víc mladých.“Zdeněk Milata, šéf komunistic­ké mládeže poté, co byl do čela KSČM znovu zvolen Vojtěch Filip (na snímku Petra Topiče, MAFRA).

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia