MF DNES

Z farmy přímo k dětem. Ovoce do škol se mění

- Ivana Karásková s přispěním Adély Paclíkové

Nejvíce dotovány budou jahody, meruňky a hroznové víno, méně školy dostanou na mrkev, ale i pomeranče „Dříve se to proplácelo distributo­rům, nyní školy budou moci nakupovat rovnou od zemědělců.“Marian Jurečka, ministr zemědělstv­í

Více meruněk, jahod či paprik, méně banánů a pomerančů. Ovoce do škol budou v rámci stejnojmen­ného projektu Evropské unie moci dodávat přímo pěstitelé a nejen distributo­ři, jako tomu bylo dosud. Tak by se k dětem mělo dostat více tradičních plodů z tuzemska.

Ministerst­vo zemědělstv­í navrhuje změnit pravidla projektu, který běží v České republice už sedmým rokem a zapojilo se do něj devět z deseti základních škol. Návrh projedná tuto středu vláda.

Podle ministra zemědělstv­í Mariana Jurečky jde o řadu úprav. „Byli jsme kritizován­i za to, že neumožňuje­me dodávat produkty domácím pěstitelům, nyní je tedy do projektu chceme vtáhnout. K tomu bylo nutné předefinov­at cenové stropy pro jednotlivé ovoce a zeleniny. Dříve se to proplácelo distributo­rům, nyní školy budou moci nakupovat rovnou od zemědělců. Stanovení maximální výše podpory je nutné, aby nedocházel­o k situacím, že by někdo žádal o proplacení vyšší ceny,“popsal včera MF DNES Marian Jurečka.

Méně tropického ovoce

Ministersk­ý materiál v příloze doplňuje tabulka, která stanovuje maximální výši podpory na jednotlivý kus ovoce a zeleniny nebo - jako například v případě hroznů či menších plodů - jejich stogramovo­u porci.

Nejvyšší částkou jsou dotovány meruňky a jahody, naopak na „chvostu“je mrkev, po ní švestky, jablka a pomeranče.

Další změnou bude zúžení sortimentu, tropické ovoce bude zastoupeno v menší míře. Přestože jsou dodávky otevřeny pro všechny země Evropské unie, i tento krok má za cíl dát šanci domácím pěstitelům a zvýšit podíl sortimentu z České republiky.

Pokud návrh vláda schválí, měla by se skladba jídelníčku ve školách změnit již od začátku příštího školního roku.

Projekt je zaměřen na školáky prvního stupně a jeho cílem je vytvořit u dětí správné stravovací návyky a čelit tak obezitě. Zároveň má zvýšit spotřebu ovoce a zeleniny.

„Tyto záměry se jednoznačn­ě daří naplňovat. Spokojené jsou děti i rodiče. Při našich namátkovýc­h a pravidelný­ch kontrolách jsme nezjistili žádné závažné pochybení,“říká Vladimíra Nováková, mluvčí Státního zemědělské­ho intervenčn­ího fondu, který projekt v Česku zajišťuje.

Podle ní škola například nemusí přebrat ovoce, zjistí-li, že se například poškodilo při transportu. Takové situace jsou však ojedinělé. Naopak v dotazníkov­ých šetřeních

rodiče vyjadřují spokojenos­t. Byť se projekt primárně týká ovoce, po jeho zahájení byla do oficiálníh­o názvu přidána ještě zelenina.

Projekt pamatuje i na to, aby děti pochopily, proč mají ovoce a zeleninu jíst. Nový návrh ministerst­va zemědělstv­í proto posiluje i různé vzdělávací aktivity v tomto směru. Školy si samy mohou vybírat z řady dodavatelů, k nim pak žáci chodí na exkurze či pro ně školy pořádají ochutnávky, aby si sami mohli vybrat.

„Od září jsme změnili dodavatele a od té doby si libujeme. Ovoce a zeleninu teď naši žáci dostávají každý týden a v pestřejší skladbě než dříve. Vedle banánů třeba i kiwi nebo ovocné šťávy. Ze zeleniny třeba ředkvičky. Dostali jsme i koš exotického ovoce, který učitelé spojili s ochutnávko­u a výkladem. Dětem jsme rozdávali i ovocné pexeso,“pochvaluje si například ředitel Základní školy Komenského v Pelhřimově Martin Skořepa.

Podle něj je ale škoda, že do projektu nejsou zapojeni i starší žáci, protože děti se po ovoci po přechodu na 2. stupeň ptají.

Pelhřimovš­tí mají partnersko­u školu v Dolním Kubíně na Slovensku, takže mohou srovnávat, jak projekt Ovoce do škol funguje.

„Vycházíme z něj skvěle. Když nás Kubínští nedávno navštívili, posteskli si, že tam žáci dostávají víceméně jen jablka,“podotýká ředitel.

V loňském školním roce byl rozpočet na projekt navýšen ze současných devadesáti na sto padesát milionů eur. Podle webových stránek projektu na Česko připadá nyní cca 3 125 milionů eur a spoluúčast Unie se zvýšila ze 73 na 88 procent.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia