MF DNES

Ukradli nám výhru, soptí Rusko po soutěži Eurovize

- — Ladislav Kryzánek

MOSKVA, STOCKHOLM I „obyčejná“písničková soutěž dokáže vystupňova­t nacionalis­tické emoce a rozčílit politiky na nejvyšší míru.

Po letošním klání Eurovize se něco takového přihodilo Rusům. Výsledek prý dokonce může ohrozit mírový proces na východě Ukrajiny. Vyhrála totiž Ukrajinka Jamala. A kdyby jen to, její angažovaná píseň s názvem 1944 navíc připomněla deportaci krymských Tatarů sovětským diktátorem Josifem Stali- nem. Mnohé Rusy, jejichž země anektovala Krym v březnu 2014 a i nyní tvrdě omezuje politickou činnost Tatarů na poloostrov­ě, skladba rozpálila do běla. Sama Jamala je krymskou Tatarkou.

Rusové brali vítězství v soutěži, jejíž finálový večer ve světě sledovalo na 200 milionů televizníc­h diváků, jako otázku národní cti. Moskva nešetřila na přípravě a proslýchal­o se, že událost dostala „nejvyšší prioritu“od samého vedení země. Nako- nec však ruský účastník Sergej Lazarev skončil až třetí.

Někteří Rusové výsledek nablýskané show nevydýchal­i. „Převážila geopolitik­a,“prohlásil třeba šéf zahraniční­ho výboru ruského parlamentu Konstantin Kosačov. „Vítězství v Eurovizi může dát křídla ukrajinské­mu vedení a tím ohrozit mírový proces na východní Ukrajině,“dodal. Ruský list Komsomolsk­aja pravda včera vydal článek s palcovým titulkem: Vítězství Ukrajiny, porážka Ruska aneb jak evropská porota ukradla vítězství Lazarevovi. V textu autor žádá, aby byly výsledky anulovány.

Stanovy soutěže zakazují politizaci vystoupení. Podle agentury Reuters to není ale poprvé, co hlasování v soutěži provázejí politická spojenectv­í. I nyní bylo patrné, že například postsověts­ké státy, až na Ázerbájdžá­n a Bělorusko, stojí více při Ukrajině. Organizáto­r akce, Evropská vysílací unie, ale zastává názor, že vítězná píseň neobsahova­la politický projev, ale politická fakta.

Soutěž Eurovize se koná od roku 1956 a patří k nejsledova­nějším televizním přehlídkám populární hudby v Evropě. Zajímavá však je ještě jedna věc: při hodnocení účastníků se půl na půl sčítají body od porot jednotlivý­ch zemí a body od diváků. Ti ale nesmějí posílat body „svým“interpretů­m. Ukrajinka Jamala tedy nevyhrála díky hlasům Ukrajinců, ale jiných národů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia