MF DNES

Němci čekají další milion migrantů, dají 94 miliard eur

-

BERLÍN Německá spolková vláda očekává, že na řešení uprchlické krize vynaloží do konce roku 2020 93,6 miliardy eur (2,5 bilionu Kč).

Informoval o tom web časopisu Der Spiegel, který se odvolal na návrh spolkového ministerst­va financí. To má nyní plán projednat s šestnácti německými spolkovými zeměmi. Výše výdajů, která pravděpodo­bné posílí obavy z dopadů uprchlické krize hlavně kvůli rostoucím protiimigr­ačním náladám mezi německým obyvatelst­vem, zahrnuje mimo jiné náklady na ubytování a integraci uprchlíků.

Od loňského léta dorazilo do Německa zhruba 1,1 milionu uprchlíků zejména ze Sýrie, kde zuří občanská válka. Úřady v této chvíli odhadují, že za letošek přibude v Německu na 600 000 migrantů, dalších 400 000 v příštím a 300 000 v přespříští­m roce. Součástí odhadů je, že po pěti letech by mělo mít práci zhruba 55 procent azylantů.

Roste počet žhářských útoků

Podle týdeníku bude do konce roku 2020 zapotřebí 25,7 miliardy eur pro podporu v nezaměstna­nosti, na dotace nájemného a na další potřeby pro uznané žadatele o azyl. Další 5,7 miliardy eur budou stát jazykové kurzy a 4,6 miliardy eur pomoc migrantům, aby si našli práci.

V zemi se od začátku roku citelně zvýšil počet žhářských útoků proti ubytovnám uprchlíků. Podle šéfa německé kriminální policie Holgera Münche jich už bylo zaznamenán­o 45, zatímco za celý loňský rok bylo takovýchto případů 92 a ještě o rok dříve jen šest. (AP, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia