MF DNES

Sudetští Němci tleskali českému ministrovi vestoje

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Na 67. výročním sjezdu v Norimberku si Češi a sudetští Němci až nečekaně notovali. Velký ohlas vzbudila oficiální přítomnost Daniela Hermana, který dorazil jako vůbec první ministr české vlády v historii.

NORIMBERK, PRAHA Velkolepý milník, přelomová událost, historický moment.

V projevech jednotlivý­ch řečníků se to jen hemžilo velkými slovy. A také neobyčejně přátelským­i vzkazy České republice.

Už poněkud „obehranému“každoroční­mu setkávání sudetských Němců letos dodala lesk přítomnost českého ministra. Tedy něco dosud nevídaného.

A zástupci krajanů vyhnaných po druhé světové válce z tehdejšího Českoslove­nska to dokázali ocenit. Nejen bouřlivým potleskem.

„Dnes konečně srůstá dohromady to, co k sobě patří, a to jen díky této působivé české návštěvě na sudetoněme­ckém sjezdu,“prohlásil od řečnického pultu nejvyšší před-

stavitel Sudetoněme­ckého krajanskéh­o sdružení Bernd Posselt. „Musíme konečně zahnat zlého ducha nacionalis­mu a egoismu,“dodal.

Gesta Prahy, umocněného ještě tím, že Hermanova návštěva měla podporu koaličních i některých opozičních stran, si všimli i bavorští politici, kteří celá desetiletí drží nad sudetskými Němci ochrannou ruku. „Těší mě, že letošní sjezd vejde do dějin jako velkolepý milník, protože v osobě ministra kultury Daniela Hermana je poprvé přítomen český ministr. Byl oficiálně vyslán českou vládou, a to je úžasné,“uvedla bavorská zemská ministryně pro sociální věci Emilia Müllerová.

Ne kolektivní vině

Také Herman vystoupil na sjezdu s projevem. „Vztahy mezi Čechy a Němci pustošily zločiny nacionální­ch socialistů, které se děly ve jménu německého národa vůči českému národu. Ale to nebyl konec. Neboť touha po pomstě a po odplatě za tyto válečné zločiny na sebe vzala hrůznou podobu ve zločinech ze strany části českého obyvatelst­va vůči německy mluvícím spoluobčan­ům na sklonku války,“řekl Herman, který dále odsoudil uplatňován­í kolektivní viny při poválečném odsunu.

Kromě mnoha odkazů k českému králi a římskému císaři Karlu IV., který podle řečníků nejlépe ztělesňuje historické propojení Norimberku a Prahy, byla na sjezdu pozoruhodn­á ještě jedna věc: v projevech nezazněla jediná zmínka o Benešových dekretech, které sudetští Němci v minulosti pravidelně kritizoval­i. Podle těchto dekretů přišlo po druhé světové válce zhruba 2,9 milionu Němců o občanství a o majetek, než byli na základě dohod vítězných válečných mocností vysídleni z Českoslove­nska.

Herman na sjezd sudetských Němců nezavítal poprvé, byl tam už v roce 2004 a pak v roce 2008. Tehdy však nebyl členem vlády.

 ?? Takto oslovil přítomné sudetské Němce ministr Daniel Herman a vysloužil si potlesk tří tisícovek delegátů. Foto: ČTK ?? Milí krajané!
Takto oslovil přítomné sudetské Němce ministr Daniel Herman a vysloužil si potlesk tří tisícovek delegátů. Foto: ČTK Milí krajané!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia