MF DNES

Zacelit rakouské rány má „Pohledný Christian“

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

VÍDEŇ, PRAHA Rakouskou vládu nově povede bývalý ředitel státních drah. Je to příznačné – hlavním úkolem Christiana Kerna bude vrátit na trasu vykolejený vlak sociální demokracie i rozhádané vládní koalice. A vysvětlit veřejnosti, kam země zejména v otázce uprchlické krize směřuje.

Média už budoucímu kancléři naš- la novou přezdívku: Pohledný Christian. Padesátile­tý manažer a posledních šest let také ředitel rakouských drah má totiž kromě obligátníc­h vůdčích schopností stále slabším sociálním demokratům (SPÖ) pomoci i „opticky“.

Bude to stačit? SPÖ, strana s dlouhou historií a kořeny v 19. století, je v krizi. K ní výrazně přispěl propad jejího kandidáta Rudolfa Hundstorfe­ra v prvním kole prezidents­kých voleb, kde s pouhými 11 procenty hlasů výrazně zaostal za vítězem prvního kola Norbertem Hoferem z populistic­ké Svobodné strany Rakouska.

Kvůli výsledkům voleb, slábnoucí podpoře uvnitř vlastní strany i nejistotě a lavírování v otázce řešení imigrační krize minulý týden náhle odstoupil dosavadní kancléř Werner Faymann, který vedl Rakousko sedm a půl roku. Podle deníku Der Standard už je „nejvyšší čas na nový začátek“. Faymannova vláda se podle listu vyznačoval­a neustálým kličkování­m, které stranu rozdělilo a hluboce znejistilo. Hlavním problémem, který vedl k současnému stavu, byla uprchlická krize.

Podle komentátor­ů odešel Fay- mann ještě včas, aby si mohl zachovat tvář. S jeho nástupcem Rakušané příliš neotálí, Kerna do funkce prezident Heinz Fischer jmenuje pravděpodo­bně už v úterý. Splnit úkoly, které před Kernem stojí, ale nebude jednoduché.

V první řadě musí usmířit nejen rozhádané socialisty, ale i vládní koalici, kde mají socialisté a lidovci ke klidné spolupráci velmi daleko. Kabinet bude muset reorganizo­vat, dojde zřejmě i na výměny na některých ministersk­ých postech.

Nutná bude mimo jiné reforma školství a zeštíhlení státní byrokracie. Také veřejnost čeká na jasný signál, že nastane změna – nový kancléř by měl o reformách přestat jen mluvit, ale začít konat. Podle ra- kouských médií stojí země před „bolestivou“fází své existence.

Koaliční lidovci si navíc pro další setrvání ve vládě stanovili několik podmínek, z nichž tou nejdůležit­ější je pro ně udržet restriktiv­ní migrační politiku. Že by ale došlo na předčasné volby, je velmi nepravděpo­dobné. V nich by totiž téměř jistě vyhrála Strana svobodných. I proto je v zájmu jak sociálních demokratů, tak lidovců pokračovat i za ztížených podmínek v koaliční vládě: „Volby nyní ve vládní koalici nechce nikdo, kdo má zdravý rozum,“píše v komentáři deník Kurier.

Christian Kern je vnímán jako pragmatik, který by mohl se svými zkušenostm­i z byznysu dostat SPÖ znovu na vrchol. Očekává se také, že pod jeho vedením socialisté naleznou novou vizi do budoucna.

Kern absolvoval mediální studia, po škole pracoval jako ekonomický novinář. Už na začátku 90. let se přidal k sociální demokracii. Od roku 2010 řídil rakouské státní dráhy. „Naděje sociální demokracie“, jak Kerna nazval rakouský levicový deník Der Standard, je synem sekretářky a elektroins­talatéra. Má čtyři děti a je podruhé ženatý.

Rakousko nyní prožívá politické zemětřesen­í. O víkendu ho čeká druhé kolo prezidents­kých voleb, v nichž může vyhrát kandidát krajní pravice. Navíc Rakušané přišli i o premiéra – kancléř Faymann podal demisi. Kdo je Christian Kern, který ho nahradí?

 ?? Tento týden se stane novým kancléřem. Foto: Reuters ?? Christian Kern
Tento týden se stane novým kancléřem. Foto: Reuters Christian Kern

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia