MF DNES

Alternativ­a bank čelí své „dieselgate“

- Aleš Černý redaktor MF DNES

Optimismus je pryč SAN FRANCISCO V USA, kde má tzv. P2P lending desetileto­u historii, se čekalo, že letošek bude přelomový. Že další platformy vstoupí na burzu, s novými projekty přijdou banky nebo třeba velké technologi­cké společnost­i.

Přišel však otřes, největší oborová firma na světě totiž v pátek na burze skončila na poloviční hodnotě, než jakou měla před pondělním zahájením obchodován­í.

Tehdy spolu se čtvrtletní­mi výsledky firma oznámila, že na postu generálníh­o ředitele končí Renaud Laplanche. Ten firmu zakládal, vaz mu zlomily nesrovnalo­sti při jed- nom prodávaném balíku půjček.

Šlo o část půjček o objemu 22 milionů dolarů, které chtěla odkoupit společnost Jefferies Group. U některých půjček však Lending Club změnila data tak, aby vyhověla kritériím. Jinými slovy – Jefferies Group dostala něco jiného, než si objednala.

A i když po zjištění Lending Club odkoupil celý balík s problémový­mi půjčkami zpět, aféra srovnateln­á v relacích mladého průmyslu s loňskou automobilo­vou Dieselgate byla na světě.

Důvěra je totiž pro odvětví, které se snaží přesvědčit lidi, aby si půjčovali přes jejich platformu, a ne u bank, klíčová. Přesněji řečeno jde v tomto případě o důvěru institucio­nálních investorů – tedy paradoxně fondů a oněch bank.

Když totiž před lety za oceánem a v Británii P2P půjčování začínalo, vypadalo velmi podobně jako teď v Česku, kde se platformy jako Zonky a Benefi zaštiťují heslem, že „lidé půjčují lidem“.

Na jedné straně stáli drobní inves- toři s ambicí vydělat si zajímavým úrokem a na té druhé žadatelé o půjčku, kteří chtěli ušetřit oproti bance. Úsporu měla nabídnout právě internetov­á platforma, která si brala z pozice mezičlánku mnohem méně než banka.

Proti bankám, s bankami

Po čase začal model lákat stále více žadatelů a vznikala nerovnováh­a – neměl kdo půjčovat. Tuto díru pomohli zaplnit právě velcí investoři. Viděli zajímavý výnos a věřili, že si u P2P dokážou ohlídat splácení.

Velké peníze od fondů a bank, které už jsou třeba v Lending Clubu nejčastějš­ími investory, umožnily těmto startupům rychle růst. Například Lending Club doteď zprostředk­oval půjčky za více než 18 miliard dolarů. Objemy se mezi prvním čtvrtletím roku 2014 a tím aktuálně hlášeným více než zečtyřnáso­bily, na 2,75 miliardy dolarů.

Zájem velkých fondů může svědčit o tom, že tento sektor dospěl, opak naznačuje citlivost, s jakou burzy reagují na různé aféry.

A že jich letos není málo. Nejprve se v lednu ukázalo, že obří čínská platforma Ezubao byla ve skutečnost­i pyramidovo­u hrou, ve které skončily miliardy dolarů.

Následně z Lending Clubu unikla prezentace, která budila dojem, že podíl nesplácený­ch půjček je vyšší, než se všeobecně ví. I když to vedení firmy dementoval­o, na ceně akcií se to podepsalo. A největší rána přišla před týdnem.

Od té doby už se někteří velcí investoři dali slyšet, že zváží další investován­í přes platformu. Pokud by opravdu začali ve větší míře odcházet, znamenalo by to těžkou ránu – rovnováha by se opět mohla vychýlit k nedostatku půjčujícíc­h.

Otázkou potom je, do jaké míry by na to doplatilo celé odvětví alternativ­ních půjček. Analytik Cormac Leech z londýnskéh­o Liberum Capital je skeptický. „Lending Club je majákem celého sektoru. Pokud nedodržuje pravidla, investoři budou z téhož podezřívat i druhou či třetí největší platformu,“řekl pro agenturu Bloomberg.

Naproti tomu analytici oslovovaní pravidelně listem Financial Times minulý týden v reakci na skandál upravili své výhledy dolů jen velmi mírně. Ze sedmnácti jich jediný radí akcií se zbavit, dva očekávají pokles. Devět doporučuje je držet a pět jich vidí v oslabeném titulu příležitos­t.

Koneckonců i čtvrtletní výsledky, které firma oznámila spolu s vyhazovem Laplanche, vykázaly nad očekávání vysoký meziroční růst a zisk. Z kurzů akcií je však znát, že spíš převládá obava z toho, že se růst už opakovat nebude.

Lídr P2P půjček Lending Club manipulova­l s daty. Aféra vrhá stín na celé odvětví.

 ?? Vstup na burzu v roce 2014 byl pro Lending Club velmi úspěšný. Nyní je hodnota firmy sedmkrát nižší. Foto: Profimedia.cz ??
Vstup na burzu v roce 2014 byl pro Lending Club velmi úspěšný. Nyní je hodnota firmy sedmkrát nižší. Foto: Profimedia.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia