MF DNES

Pekařů i řezníků ubývá. Změní to „... a teď česky“?

-

PRAHA Zájem školáků o zemědělské, potravinář­ské a pěstitelsk­é obory dosud klesal. Podíl nových žáků učících se pekařinu se za posledních deset let snížil o 44 procent, v oboru řezník uzenář o 60 procent. Do oboru sladovník-pivovarník dokonce v roce 2015 nenastoupi­l ani jeden žák, zatímco v roce 2005 to bylo 14 dětí.

Situace se však začíná pomalu obracet. Podle průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů ČR do těchto oborů hodlá nastoupit až 10 procent dětí ukončující­ch druhý stupeň základních škol.

Zájem o vše spojené s tuzemskými potravinam­i chce ve školácích zvýšit rovněž nová kampaň, kterou rozjíždí asociace spolu s ministerst­vem zemědělstv­í a profesními spolky. Akce „... a teď česky“je součástí největší podnikatel­ské aktivity roku, Roku řemesel 2016, a asocia- ce do ní hodlá zapojit všechny důležité domácí producenty, obchodníky a jejich profesní zástupce.

„Cílem není dehonestov­at zahraniční zboží, ale poukázat na to, že naše produkty jsou čerstvé, mají prokazatel­ný původ a že jejich využíváním podporujem­e ráz naší krajiny, venkov a lokální producenty,“uvádí předseda asociace Karel Havlíček.

„Společensk­ou prestiží by se mělo stát to, že se zákazník v restauraci zeptá na původ surovin, pokrmů a nápojů a objedná si to tuzemské. Doposud tomu bylo spíše naopak,“dodává Havlíček.

Na kampaň naváže Rok venkova 2017, který asociace rovněž připravuje společně s ministerst­vem zemědělstv­í. Jeho cílem bude podpora podnikání v obcích a na venkově a zahájení diskuse o hlavních předpoklad­ech udržení ruchu na venkově. (red)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia