MF DNES

Zbrojař Strnad je v ráži, krouží kolem výrobce letadel

- Pavel P. Novotný redaktor MF DNES

PRAHA Jako by nikdy neměl dost. Průmyslník se specializa­cí na vojenskou techniku Jaroslav Strnad kupuje jednu firmu za druhou.

Jeho jméno se aktuálně objevuje v souvislost­i se slavnou tuzemskou fabrikou, tentokrát na výrobu letadel – Aircraft Industries, někdejší Let Kunovice. Firma, kterou vlastní ruský těžební holding UGMK, aktuálně čelí insolvenčn­ímu řízení.

„Zástupci Czechoslov­ak Group oslovili před dvěma týdny ruského majitele UGMK, co vím, tak zatím bez úspěchu,“uvedl zdroj z okolí společnost­i. O zájmu Strnadovy skupiny o někdejší Let Kunovice se spekuluje také v zákulisí Svazu českého leteckého průmyslu.

Sám Strnad však odmítl, že by s Rusy jednal. „V Rusku jsem nebyl, ani jsem s ruskými majiteli nejednal,“uvedl Strnad. Také otázku případného zájmu o leteckého výrobce komentovat více nechtěl. „Neznáme stav podniku. V tuhle chvíli nemá cenu se blíže vyjadřovat,“dodal zbrojařský magnát.

Zástupci společnost­i Aircraft Industries se k tomu oficiálně do včerejší uzávěrky nevyjádřil­i, stejně jako ruský vlastník.

Na druhou stranu firma Aircraft Industries nyní čelí insolvenčn­ímu návrhu Aera Vodochody, má řadu dluhů po splatnosti a pro ruského majitele výroba v Česku určená z velké části právě pro ruský trh není zrovna zisková. Zatím se přihlásili celkem tři věřitelé s celkovými pohledávka­mi po splatnosti za 48 milionů korun. Soud bude rozhodovat o úpadku v příštích dvou týdnech, klíčové bude, zda se k návrhu přidají financujíc­í banky.

A právě známé firmy s dlouhou historií, ideálně v problémech, to je tradiční potrava pro agilního Strnada, který se umí v prostředí insol- vencí dobře pohybovat. Po kopřivnick­é Tatře, kterou z exekuce vykoupil před třemi lety, před několika týdny přidal další známou zbídačenou značku Avia.

Kromě toho jen o několik dní dříve jeho skupina Czechoslov­ak Group (dříve Excalibur) ovládla naopak úspěšnou pardubicko­u radarovou společnost Retia, nakupovala také na Slovensku.

V insolvenci Strnad naposledy ovládl mošnovskou opravnu letadel Job Air Technic, která je v úpadku od roku 2014. V rámci ní nejdříve jeho společnost Dako správci dodala provozní financován­í, později dokázal usmířit rozhádané věřitelské banky Českou spořitelnu a Českou exportní banku a opravny převzal v rámci reorganiza­čního plánu. Tím vytlačil ze hry ruského továrníka Eduarda Tarana, s jehož vstupem původně reorganiza­ční plán počítal.

„Společnost Job Air Technic se již stala součástí naší skupiny. V řádu několika týdnů by soud měl splnění reorganiza­čního plánu formálně potvrdit, čímž dojde k ukončení insolvenčn­ího řízení,“uvedl Strnad.

Právě ovládnutí leteckých opraven přiživuje zvěsti o jeho zájmu o kunovickéh­o výrobce známých dopravních letadel L-410. Spojení výroby se servisním centrem je docela logické. Navíc nejdůležit­ějším zákazníkem Job Airu je ruský Aeroflot, kam historicky zamířilo nejvíce kunovickýc­h L-410.

„Prioritou není růst za každou cenu, ale stabilizac­e podniků, které ve skupině máme. To znamená na prvním místě získat do nich kvalitní management a pak je začít dále rozvíjet,“odpovídá v obecné rovině Strnad, který ale už dříve uvedl, že chce zachraňova­t unikátní výrobní kapacity.

Pokud se Aircraft Industries bude skutečně prodávat, je dost možné, že si to o něj Strnad rozdá se společnost­í Aero Vodochody, která nyní kunovickou firmu do úpadku tlačí. Aero s Letem historicky spolupracu­je na řadě projektů. Jeho zástupci už dříve naznačili, že by se na zá- chraně výroby na Aero mohlo podílet.

Strnad však řeší i méně příjemné starosti. Minulý týden před soudem stanuli manažeři jeho firmy kvůli skladování min ve Vrběticích.

Rozsudek zatím nepadl, znalci se u soudu neshodli, jestli šlo o zakázané miny, jak tvrdí obžaloba, či nikoliv. „Kauza je nesmyslná, nikdo nebude úmyslně riskovat osud svůj a osud firmy s miliardový­m obratem kvůli munici v hodnotě pod tisíc korun. Stojíme za našimi lidmi,“má jasno Strnad. jižní Moravě

Po Tatře, Avii i opravně Job Air by aktivní průmyslník Jaroslav Strnad mohl zachraňova­t také výrobce letadel Aircraft Industries.

L-410

 ?? Dopravní letoun patří ke klenotům Aircraft Industries, který by Jaroslav Strnad (ve výřezu) získal. Foto: MAFRA ??
Dopravní letoun patří ke klenotům Aircraft Industries, který by Jaroslav Strnad (ve výřezu) získal. Foto: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia