MF DNES

KSČM stačí smrádek, ale teplíčko Na věčné časy, či do věčných lovišť? KSČM zvolila dočasnou jistotu před alternativ­ou, která vlastně alternativ­ou ani nebyla.

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Když někdejší KSČ pořádala v květnu roku 1949 svůj 9. sjezd, byl to podstatně jiný obrázek komunistic­ké strany než na 9. sjezdu KSČM o uplynulém víkendu. Byl to první sjezd rudé partaje po převzetí moci v únoru 1948, strana měla bezmála dva a půl milionu členů a byla ve stadiu velkého rozletu, což se promítlo do sjezdem vytyčené Generální linie výstavby socialismu.

Dnes se českým komunistům nevede špatně, jsou nejsilnějš­í opoziční stranou, zasedají ve vedení řady měst a krajů, nemají žádné ekonomické problémy ani aféry. Na druhé straně už více než čtvrtstole­tí nebyli schopni dodat svým voličům tu nejcennějš­í kořist, tedy přímý podíl na centrální moci v zemi. Straně se nepodařilo prorazit bariéru odsudku, přes niž na komunisty stále hledí většina společnost­i. A také zabránit dramatické­mu úbytku členů.

Na víkendovém sněmování mělo členstvo, reprezento­vané delegáty sjezdu, sdělit svému vedení, co si od něj představuj­e, jaké ambice má vlastně mít dnešní komunistic­ká strana. Stačí jí „smrádek, ale teplíčko“? Tedy mírný pokrok v mezích zákona, uzavírání drobných kšeftíků v parlamentu a užívání si státních funkcí a platů? A to i za cenu, že mdlé partaji kdejaké populistic­ké uskupení snadno ukradne zásadní téma, ať je to rozkrádání státu, nebo nelegální migrace?

Tento směr, reprezento­vaný už deset let Vojtěchem Filipem, na sjezdu nakonec opět slavil úspěch. Dosavadní předseda zkušeně zabrnkal členstvu na city. Jeho vizi, že by komunisté mohli v blízké budoucnost­i vyhrát parlamentn­í volby, sice asi nevěřil v sále nikdo včetně jeho samého, ale i jakýkoli podíl, přímý či nepřímý, na centrálním vládnutí je pro KSČM hodnotou, kvůli níž je ochotna značně obrousit svůj geneticky zakódovaný radikalism­us. Tedy setrvat v roli jakéhosi sociálněde­mokratické­ho béčka, které by mohlo mít snazší přístup do vládních salonů. Nehledě na to, že už dnes je nemalá část delegátů sjezdu nějakým způsobem navázána na dosavadní vedení a jím zprostředk­ované sinekury.

To ale asi není jediný důvod, proč KSČM strategick­y a pragmatick­y podržela v čele Filipa. Menší část strany, která vnímá evropské a světové souvislost­i a trochu závistivě sleduje tamní obrodu levicové politiky, možná jen marně hledala nositele tohoto trendu ve Filipově vyzývateli Josefu Skálovi. Dlouholetý aparátčík sice není mužem rozhledu Marty Semelové a nechce dnes dobojováva­t sto let staré bitvy. Je to však v každém případě také soudruh starého střihu, jehož obzor se omezuje na národoveck­ou členskou základnu KSČM. Nikoli vizionář, který by dokázal radikální levici dodat principiál­nost a věrohodnos­t a zatraktivn­it ji zejména pro mladé lidi.

Ani se Skálou v čele by zřejmě KSČM nevystoupi­la z bludného kruhu. Zůstává v něm tedy nadále s jistotou v podobě Vojtěcha Filipa a bude i v příštích letech žábou na prameni, která bude komplikova­t sestavován­í vlád a blokovat politický prostor, v němž by se snad někdo jiný, schopnější mohl pokusit o renesanci radikální levice.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia