MF DNES

Proč vůbec nevadí, že Vůjtek není Brückner

-

Oba vedli národní tým ve chvíli, kdy měli ohromné zkušenosti i vlasy v barvě stříbra. Za oběma často až neochvějně stáli jejich svěřenci. Oba zvládali funkce, jež patří v českém sportu k nejsledova­nějším. Mají renomé i charizma. Ba dokonce, chceme-li hledat další souvislost­i, jsou oba z východní části republiky; jeden zastupuje Moravu, druhý Slezsko.

Čím dál víc rezonuje názor, že hrdý Slezan Vladimír Vůjtek je nyní obdobou olomouckéh­o patriota Karla Brücknera, že v roli reprezenta­čního kouče hokejistů navazuje na legendu fotbalovou. Však zazněl i na komentářov­é straně MF DNES.

I při vědomí podobností tvrdím: Ne, Vůjtek ani náhodou není „hokejový Brückner“. A dodávám, že to vůbec nevadí, naopak.

Ano, Brücknerov­i bylo 63 let, když fotbalové Česko dovedl na Euru 2004 k bronzu, dodnes vnímanému jako medaile útěchy za skvělý turnaj, jejž Nedvěd, Poborský a spol. mohli a měli vyhrát.

Ano, Vůjtkovi bude zítra 69 let, dočkal se funkce šéfa reprezenta­ce a na světovém šampionátu v Moskvě útočí s hokejovým národním týmem na nejvyšší mety. Mohou být však dva muži rozdílnějš­í? Stačí si přečíst rozhovor, v němž Vůjtek popisuje, jak jej mladší asistenti Josef Jandač (jeho nástupce) a Jiří Kalous přemluvili, aby aktuální tým hrál dravěji, agresivněj­i – a jak v klidu přiznává, že skrz rady jeho pobočníků Češi dobývají úspěch.

Tohle je důvod, proč se VV nerovná KB.

Vizionář vs. klidná síla

Brückner byl vizionář a génius, avšak zároveň se všemi neduhy, které takoví mívají. Svým způsobem jsem miloval příběhy fotbalovýc­h kolegů o jeho přezíravos­ti, často až aroganci, s níž si i novináře dělil na „sobě rovné“a na zbytek, s nímž se nerad bavil. Takový ovšem svět bývá: výrazná osobnost obnáší vrtochy. Na Brücknera vzpomínáme proto, že zároveň měl dar; tak jako miluje šachy, zkoušel měnit i fotbal ve hru, v níž schopnost vidět o dva tahy dále nakonec rozhodne duel.

Tak rád kouzlil se standardní­mi situacemi. Nebo onen slavný zápas s Nizozemske­m na bronzovém Euru? Ach, kdo by zapomněl! Češi brzy prohrávají 0:2 a Brückner ve své patrně nejslavněj­ší chvíli na lavičce velí: Vše kupředu! Stahuje obránce, posílá na hřiště útočníka a riskuje tak báječně, až se tají dech. Česko nakonec v jed- nom z nejkrásněj­ších utkání dějin vítězí 3:2 a cesta turnajem se otevírá... Dodnes je to triumf odvahy, víry a intuice.

Brückner byl solitér, za jeho éry neexistova­l poradní sbor. Představa, že by jej asistenti přemluvili (byť argumenty) jako ti hokejoví nyní Vůjtka, vypadá jako sci-fi.

A právě to je síla klimkovick­ého rodáka, aktuálního generála hokejistů. Vůjtek zapadá do sportu roku 2016, kdy jsou Brücknerov­y oblíbené šachy čím dál přítomnějš­í. Vše se pitvá do detailu, každá situace by měla správně vycházet ze šablony, z hodin a dní strávených u videa. Není v silách jednoho muže vše obsáhnout. Proto má Vůjtek svého Jandače, Kalouse, olympijské­ho vítěze z Nagana Špačka, kouče gólmanů... Nečekejme, že jedním geniálním tahem rozhodne o hokejovém titulu. On zaštiťuje úspěšný tým a Češi díky kolektivní­mu pojetí vítězí na ledě i na střídačce.

Mohu-li si vybrat, jsou mi milejší „Brücknerov­é“, svérázové měnící věci okolo. Ale Vůjtek je v současném hokeji výbornou, snad až ideální volbou. Klidnou silou, svorníkem. Oceňme oba a připomeňme si ještě jednu věc, proč Vůjtek není Brückner: zatímco fotbalisté kdysi na vrchol nedošli, hokejisté o tom stále mohou snít.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia