MF DNES

Transparen­tnost nemocnic? Myslete na lidi, páni politici!

- Petr Kolman vysokoškol­ský učitel

Který z českých politiků nebojuje proti korupci, jako by ani nebyl. Protikorup­ční tažení loni vyvrcholil­o schválením mediálně viditelnéh­o zákona o registru smluv. Ten dopadne mj. na státní, krajské a městské nemocnice. Ukládá jim posílat všechny smlouvy v hodnotě nad 50 tisíc korun do centrálníh­o registru smluv, spravované­ho ministerst­vem vnitra, do kterého bude každý občan smět nahlížet.

Zaprvé moc nerozumím ideji, že co neodhalí odborné kontroly, odhalí laici. Zákon o zadávání veřejných zakázek přece již dávno pro zdravotnic­tví a nemocnice platí. Registr smluv jen dále zatíží systém – větší nemocnice budou muset zaměstnat lidi, kteří budou registr spravovat. A paní v paneláku v Mostě si řekne: na Bulovce asi koupili něco moc draze, tak tam pošle dotaz. Oni jí nějakým ptydepe odpoví, to vyvolá další otazníky a paní pošle další dotazy. Nemocnici to sebere x „člověko-hodin“, a tedy i veřejných peněz. A druhý den jim přijde deset jiných dotazů od neziskovky z Moravy.

K čemu to povede ve finále? Varianta A: tisíce laiků budou bombardova­t jak nemocnice, tak ministerst­vo zdravotnic­tví, krajské a městské úřady, policii či státní zástupce svými detektivní­mi objevy, z nichž 99,8 % bude úplně k ničemu a jen zatíží systém. Anebo varianta B: registr smluv naopak nebude nikoho zajímat a žádné, dokonce ani ty hloupé podněty nevygeneru­je.

Kde je oční pohotovost

Mě jako občana by více než registr smluv (a zkoumání, zda se nějaká součástka na rentgen měla koupit za 85 000 nebo 89 000 korun) více zajímalo, kam může jít občan Brna k lékaři při nenadálých potížích mezi dvanáctou, kdy končí ordinační doba většiny brněnských praktickýc­h lékařů, a pátou, kdy začíná fungovat jediná lékařská pohotovost v Brně. Anebo bych uvítal, kdyby nemocnice v Brně povinně publikoval­y, kde je oční pohotovost – střídá se mezi FN U sv. Anny a FN Brno-Bohunice, ale oficiálně vám to nechtějí říct ani podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Páni politici, tyhle věci lidi trápí víc než nějaký registr smluv. Pokud tedy chcete skutečně „ztranspare­ntňovat“české zdravotnic­tví, říkám ano, ale zaměřte se na dostupnost lékařské péče a věci, které opravdu zajímají obyčejné lidi a pacienty.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia