MF DNES

Lidé nechtějí zodpovídat za své zdraví

- Tereza Blažková redaktorka MF DNES

Pacienti s vysokým tlakem musí zásadně změnit životní styl, říká kardiolog Josef Kautzner

PRAHA Arteriální hypertenzí neboli vysokým krevním tlakem trpí v Česku asi 35 procent osob mezi 25 a 64 lety. Nemoc, přestože o ní většina lidí ani neví, může způsobit závažné zdravotní komplikace. Lékaři na tato rizika upozorňují každoročně v polovině května, u příležitos­ti Světového dne hypertenze. „Neléčená hypertenze může způsobit předčasnou smrt nebo řadu závažných onemocnění,“říká přednosta Kliniky kardiologi­e Institutu klinické a experiment­ální medicíny (IKEM) Josef Kautzner.

Vysoký tlak je zejména ve vyspělých zemích stále častějším onemocnění­m. Co jej způsobuje?

Příčina přesně známá není. Velkou roli hraje dědičnost. Hypertenze se také často sdružuje s obezitou, s cukrovkou a s poruchou metabolism­u tuků. Tomu všemu se dohromady říká metabolick­ý syndrom. Rizikovými faktory jsou i stres, kouření nebo vyšší spotřeba alkoholu. Ale jednoznačn­ou příčinu nelze odhalit u 95 procent lidí.

A ten zbytek?

Asi pět procent všech hypertonik­ů má takzvanou hypertenzi sekundární. Ta má nějakou konkrétní příčinu, kterou umíme identifiko­vat a léčit nebo alespoň nějakým způso- bem se postarat o to, aby se stav nehoršil.

Jaké příčiny to mohou být? Nějaké vrozené vady?

To je jedna z možností. Pacient může mít například zúženou aortu za jejím obloukem. Pak má v horní části těla hypertenzi a v dolní naopak teče krev hůře a je tam tlak nižší. Tato vada se dá odstranit operačně nebo zavedením stentu do aorty, aby se roztáhla.

A další příčiny?

Může to být třeba nádor nadledvin, který způsobí vylučování určitých hormonů, které zvyšují krevní tlak. Když se nádor odstraní, hypertenze zmizí. Ale jak už jsem řekl, v naprosté většině se jedná o hypertenzi primární.

Může člověk bez měření nějak poznat, že má vysoký tlak? Pokud vím, příliš se to neprojevuj­e...

To je pravda, hypertenze většinu lidí nijak nebolí, nedělá žádné velké obtíže, takže o ní ani nemusí vědět. Často se projeví až s určitou závažnou komplikací, jako je třeba infarkt myokardu nebo mozková příhoda.

Takže nejsou žádné varovné signály?

Může vás trochu bolet hlava nebo můžete mít pocit točení hlavy či častější krvácení z nosu. Hypertenze Pohyb jako hobby se spíše projevuje až komplikace­mi. Lidé by měli vědět, že pokud jejich celá rodina měla vysoký tlak, jsou v ohrožení. Také když přesáhnou 40 let věku, zvyšuje se riziko, zejména mají-li nadváhu, cukrovku, jsou kuřáci či konzumují více alkoholu. Každý by se měl o výši svého krevního tlaku sám zajímat.

Naznačujet­e, že to lidé nedělají?

Znám řadu pacientů, kteří ani nevědí, jak se jmenují léky, které pravidelně užívají. Přitom každý z nich ví, jaký má olej v autě nebo kdy má jet se svým autem na technickou prohlídku. Nevědí, proč se vlastně hypertenze léčí a co je smyslem léčby. Potom není divu, že nemají motivaci změnit svůj životní styl a brát pravidelně léky. Hodně lidí si prostě myslí, že za své zdraví nejsou zodpovědní.

Když už má člověk vysoký tlak, jak se dá léčit?

Nejdříve se musí udělat základní vyšetření, které vyloučí sekundární hypertenzi. Tedy to, že je vysoký tlak způsobený třeba nemocí ledvin nebo nadledvin či jinou poruchou, která se dá odstranit. Také se při vstupním vyšetření ověřuje, zda nejsou již poškozeny cévy nebo orgány jako srdce nebo ledviny.

Jak to lékař zjistí?

Cévy a změny na nich lze vidět na očním pozadí oftalmosko­pem. Je to jako okno do nitra člověka, kde jsou přímo vidět drobné tepny. Stěnu velkých tepen je možno vyšetřovat ultrazvuke­m, stejně jako srdce a ledviny.

Pokud lékař u pacienta zjistí primární hypertenzi, co následuje?

Pak musí být pacient poučen o tom, že by měl dodržovat určitá režimová opatření. Často stačí, když změní stravovací návyky, začne se hýbat, zhubne. Pamatuji se na pacienty, kteří takhle dodrželi všechna doporučení a nebylo prakticky nic dalšího potřeba nebo jim stačil ke kontrole vysokého tlaku pouze jeden lék.

Takže to nejzásadně­jší je dodržovat zdravý životní styl.

Je to významná součást léčby. Je vhodné z jídelníčku vyřadit tučná jídla, cukr a polysachar­idy a nahradit je rybím masem, zeleninou a ovocem. Důležitý je dostatek pohybu nebo cvičení. Kouření je další z velkých rizik, které lze odstranit, protože má mnoho dalších škodli- vých účinků na naše zdraví. Také je nutné omezit alkohol. A brát léky, ty jsou základem léčby.

Zmínil jste alkohol – co je pravdy na tom, že třeba sklenka červeného cévám a tlaku prospívá?

Alkohol ve větších dávkách obecně zhoršuje hypertenzi. Je ale pravda, že existují studie, které ukázaly, že střídmý příjem alkoholu může prodloužit život. Ale říká se, že by člověk měl vypít maximálně jednu až dvě skleničky alkoholu denně.

A jak je to s tím červeným vínem?

Nikdo neprokázal, že zrovna červené víno je to nejlepší. Je v něm sice více antioxidan­tů, ale není jisté, zda zrovna víno je nejzdravěj­ší. Lidé, kteří pijí víno, mají obvykle jiný životní styl a jinou dietu než lidé, kteří pijí jiný druh alkoholu. Já mám červené víno rád. Takže s mírou ho doporučuji.

Co přesně hrozí člověku, který se o svůj tlak zajímat nebude, bude mít hypertenzi a nebude ji léčit?

Například rozvoj dalších kardiovask­ulárních onemocnění. Jsou pak častější mozkové příhody, krvácení do mozku, selhání ledvin, srdce i dalších orgánů. Vysoký tlak postihuje cévy v celém těle, i v orgánech, které jsou životně důležité. Ty jsou pak méně prokrvené a mohou selhávat.

 ?? Při léčbě vysokého tlaku je důležitý pohyb. Snad proto mezi koníčky Josefa Kautznera patří sport. ??
Při léčbě vysokého tlaku je důležitý pohyb. Snad proto mezi koníčky Josefa Kautznera patří sport.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia