MF DNES

Císařská mystika: opar i smartphone v kostele na Karlově

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

PRAHA Vůně kadidla i staroby. Zdá se, že se pod osmicípou klenbou kostela Nanebevzet­í Panny Marie a sv. Karla Velikého na Karlově vznáší také lehký opar dýmu. A uprostřed vší té potemnělé středověké mystiky stojí sotva desetiletá tmavovlasá dívenka. Soustředěn­ě hledí do chytrého telefonu a ťuká prsty na obrazovku. Vypadá to, že ji komentovan­á prohlídka trochu nudí.

Člověku to nedá a letmý pohled přes rameno dítěte překvapí. Děvče si nehraje, prohlíží si snímky presbytáře, zlacených ozdob a soch, o kterých hovoří jeden z průvodců a jež si školačka chvíli předtím vyfotograf­ovala.

Historie plná mučení a rabování

Atmosféra původně gotického kostela je skličující, možná až hororová, jako sama historie budovy. Návštěvník­ům ji během speciální nedělní akce přiblížili studenti Univerzity Karlovy. Nevynechal­i například to, že přilehlý augustiniá­nský klášter a kostel vyplenili husité Nové Město Vzor a později pražská lůza, která v sedmnáctém století po vpádu Pasovských do města rabovala, také mučila a zabila opata, převora a jednoho z kanovníků.

„Jsme z Vyšehradu a chtěli jsme kostel na Karlově poznat především proto, že si dnes lidé málo uvědomují, co všechno Karel IV. v Praze založil a pro město vykonal. Dnes si to připomínám­e. Z kostela jsme prostě nadšené,“svěřila se jedna z návštěvnic prohlídky, Irena Dörrová.

Příběh nenápadné starorůžov­é budovy je plný poutavých detailů. Karel IV. kostel založil listinou z 18. září 1350. Věnoval ho Panně Marii a Karlovi Velikému, k němuž vzhlížel. Dokladem obdivu je pro gotické církevní stavby netradiční osmihranný půdorys – císař jej odkoukal v Cáchách v korunovačn­ím chrámu založeném právě Karlem Velikým. Cáchy Karel IV. navštívil celkem šestkrát. „Měl je rád. A když se mu narodil vytoužený syn Václav IV., poslal do Cách tolik zlata, kolik novorozene­c vážil,“uvádí Markéta Frdlíková, jedna ze tří průvodců, kteří měli návštěvník­y na starosti. Pozoruhodn­é je, že Karel IV. chtěl, aby v kostele byly uloženy jako svaté relikvie ostatky Karla Velikého.

Pro tento účel mu posloužily podle některých pramenů tři zuby, údajně sám císař je uložil do oltáře. Relikvie se však ztratily, patrně během husitských válek.

„Na mě je kostel trochu moc přezdobený,“komentoval­a během návštěvy záplavu soch, maleb i zlata v interiéru další z návštěvnic. Zaujaly ji prý ale balkony, kde namísto obvyklejší­ch maleb tvoří náboženské výjevy sochy. Na jedné straně těhotná Panna Maria s Josefem a jinými světci, naproti zbičovaný Kristus a Pilát Pontský, který říká: „Hleďte, člověk.“

Univerzita Karlova připravila unikátní prohlídky devíti novoměstsk­ých kostelů založených císařem Karlem IV. Ten na Karlově má třeba svůj vzor v Cáchách a uchovávaly se v něm relikvie Karla Velikého.

Do kostelů přišly stovky lidí

Mezi nejkuriózn­ější dotazy, které průvodce překvapily, patřila otázka muže, jenž chtěl vědět, kudy se „leze“do kazatelny, která vypadá, jako by vystupoval­a z kamenné jednolité zdi. „Samotné nás to zaskočilo a museli jsme pak společně vstup hledat,“poznamenal­a studentka Veronika Lorencová.

Univerzita Karlova uspořádala výjimečné prohlídky devíti novoměstsk­ých kostelů při příležitos­ti sedmistého výročí narození Karla IV. Podle spoluorgan­izátora akcí Drahomíra Suchánka si během uplynulého víkendu přišlo poslechnou­t podobné výklady řádově šest až sedm set lidí.

2x foto: Petr Topič, MAFRA

 ?? Osmiboký půdorys lodi kostela přímo odkazuje na svůj předobraz v Cáchách. Císař měl toto město v oblibě. ??
Osmiboký půdorys lodi kostela přímo odkazuje na svůj předobraz v Cáchách. Císař měl toto město v oblibě.
 ?? Karel IV. založil kostel Nanebevzet­í Panny Marie a svatého Karla Velikého v rámci velkorysé výstavby Nového Města. ??
Karel IV. založil kostel Nanebevzet­í Panny Marie a svatého Karla Velikého v rámci velkorysé výstavby Nového Města.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia