MF DNES

Anketa Co nového nebo překvapivé­ho jste se v poslední době dozvěděl(a) o Karlu IV.?

-

Marek Vašut herec a moderátor

Nemohu vypíchnout jednu věc. Jak chcete rozlišit, zda je lepší první univerzita na sever od Alp a na východ od Francie, nebo založení Nového Města pražského, které bylo ve své době nevídaný urbanistic­ký čin. Komplexně jsem se utvrdil, že to byl geniální státník a chytřejší, efektivněj­ší a obdivuhodn­ější politik, než jsem si dosud myslel.

Nora Dolanská ředitelka Prague City Tourism

Věděla jsem, že založil Nové Město pražské a vymyslel senzační pobídky pro obchodníky odpovídají­cí spíš 20. a 21. století. Ale překvapil mne plán Nového Města, jehož půdorys měl být kopií Jeruzaléma.

Jiří Růžička ředitel Gymnázia Jana Keplera

Zaujal mne jeho vztah k Židům – celkem dost je finančně využíval. Byl velmi vzdělaným panovníkem, ale byl to i nekompromi­sní a šikovný obchodník. Jiří Fajt ředitel Nár. galerie

Byl k umělcům velkorysý na jedné straně, ale dokázal je i profackova­t. Roku 1375 to malíř Konrád ze Štrasburku vylíčil v dopise. Maloval síň, kde Karel IV. přijímal hosty, mezi nimiž bylo i poselstvo anglického krále Eduarda III. Bavili se o postupu vojsk na Štrasburk a malíř to prozradil štrasbursk­é radě. Císař později pojal správně podezření, že to musel být malíř, kdo to prozradil, a profackova­l ho.

Kateřina Bečková Klub za st. Prahu

Dozvěděla jsem se, že byl zdatným turnajovým rytířem. Do té doby jsem si ho nepředstav­ovala jako mužnou postavu – viděla jsem spíš Vlastimila Brodského z Noci na Karlštejně.

Jan Wolf radní pro kulturu

Na každé akci zazní novinky. Zmíním z nich například rozbor jeho kosterních pozůstatků. A zaujalo mne, že v rozporu s obecnou představou dělal židovské pogromy. Václav Křístek režisér filmu Hlas římského císaře

Užasl jsem nad jeho pracovitos­tí. Trávil život v sedle, na jednáních, putoval po celé Evropě – stále znovu a znovu. Člověk ví, co založil, dojednal, ale vcelku to byla kontinuáln­í neuvěřitel­ná práce.

Oldřich Lomecký starosta Prahy 1

Dříve byl jeho zdravotní stav glorifikov­án. Aktuální výzkumy ukázaly, že významnou část života kulhal a zranění zanechala i vizuální stopy. I když byl jednou na smrtelné posteli, dokázal se vyléčit. Říká se „co tě nezabije, to tě posílí“a jeho to posílilo, protože duševně nejlepší díla Karla IV. vznikla až po zranění.

Stanislav Voleman Asociace průvodců České republiky

Zaskočilo mě, že stejně silný vztah jako k Čechám měl i k oblastem v německé říši – kupříkladu k dnešnímu Braniborsk­u, kde poměrně dlouho pobýval. My si ho představuj­eme jako Otce vlasti, ale on byl víc nadnárodní.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia