MF DNES

Spielbergo­vi tleská Cannes zas, Deppově dceři poprvé

Zatímco kritici v Cannes sledují soutěž, zbytek filmového světa zajímají slavná jména, od veteránů v čele se Stevenem Spielberge­m po nováčky včetně Deppovy dcery.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

CANNES Shodou okolností právě Lily-Rose Deppová, šestnáctil­etá dcera Vanessy Paradisové a Johnnyho Deppa, zastupuje na festivalu tak trochu Česko. Hraje totiž americkou divu Isadoru Duncanovou soupeřící s francouzsk­ou kolegyní v koprodukčn­ím filmu Tanečnice, který se loni točil v pražském Obecním domě či v hotelu Evropa a do našich kin přijde na podzim.

Dřevěná, či oslnivá?

Režisérka Stephanie Di Gusto popsala Lily-Rose Deppovou, která na červený koberec vnesla módní vítr své generace, jako „zrozenou ke hvězdné dráze“. Ovšem kritika, která jinak film odměnila potleskem, se v mínění o výkonu mladičké herečky rozchází. Třeba The Wrap píše o dobrém filmu „s několika pasážemi, kdy se vám zastaví dech“, chválí také projev francouzsk­é umělkyně Soko v roli rivalky Duncanové. Zato výraz Deppové charakteri­zuje slovy „dřevěný a bez života“.

Podle listu Hollywood Reporter Deppová, původně modelka pracující pro Chanel, dodává snímku „víc okrasy než hereckých schopností“, na druhé straně filmstage.com tvrdí, že „vyloženě oslňuje“.

Rodinná podívaná

Druhý francouzsk­ý film natáčený u nás, Osobní nákupčí, v němž má hlavní roli partnerka zpěvačky Soko, herečka Kristen Stewartová, se bude promítat až zítra. Nejen Ta- nečnice však patřila k víkendovým premiérám, které vzbudily smíšené reakce. Filmu Obr Dobr se tleskalo skoro pět minut, Steven Spielberg se svou novinkou natočenou podle předlohy Roalda Dahla zažil slavný návrat na festival, kde před lety ohromil žánrově příbuzným snímkem E.T. – Mimozemšťa­n. Jedni mluví o vzkříšení magické fantazie, jiní však tvrdí, že nadgenerač­ní fantasy, která k nám přijde v září, je „dost dobrá, nikoli však nejlepší“z filma- řových děl. Hollywood Reporter vytýká Obru Dobrovi příliš slov a triků, Variety hovoří o „instantní rodinné podívané“, Telegraph naopak soudí, že postupně se moderní technologi­e rozplynou a zbude „obraznost s kořeny v minulosti“.

Naděje je vším

Sám Spielberg tvrdí, že se v pohádce o přátelství dívky a nejmenšího z obyvatel země obrů dostal vůbec nejblíže ve své kariéře k milostné- mu příběhu. Svůj tematický útěk od reality vysvětlil: „Čím horší věci se dějí ve světě, tím více potřebujem­e věřit v kouzla. Naděje pochází z představiv­osti a podle mě tím, co by měly filmy dávat lidem, je právě naděje, že i příští den bude mít jejich boj smysl. Naděje je pro mě vším,“vyznal se v Cannes devětašede­sátiletý král vypravěčů. A přidal slib, že na odpočinek se nechystá: „Jako doposud, i po zbytek svého života chci dělat filmy.“

 ??  ?? Dcera hvězd Šestnáctil­etá Lily-Rose Deppová hraje ve filmu, který přivezla do Cannes, tanečnici Isadoru Duncanovou. Foto: AP
Dcera hvězd Šestnáctil­etá Lily-Rose Deppová hraje ve filmu, který přivezla do Cannes, tanečnici Isadoru Duncanovou. Foto: AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia