MF DNES

Bláznivý den v peřejích

Jak Jiří Prskavec slavil letenku do Ria i evropské zlato. O jedinou setinu vteřiny

- Tomáš Macek reportér MF DNES na Slovensku

Tohle je fakt hustý, povídá u peřejí v Liptovském Mikuláši. Kajakář Jiří Prskavec vydřel v drsné české kvalifikac­i letenku do Ria. Navrch je mistrem Evropy. Už potřetí. V pouhých 22 letech. O titěrnou setinu před Vavřincem Hradilkem! „No, může být ještě lepší den?“táže se. „Nemůže,“sám si odpoví.

Zbylí dva Češi, kteří s ním dlouhých pět týdnů válčili o olympijské Rio, smýšlejí jinak. Vyprávějí o dni víc hořkém než sladkém (Hradilek) nebo se jim v obličeji zrcadlí tichý a hluboký smutek (Přindiš). Byl to ale i naprosto bláznivý den. Od samého počátku.

Zkazil jsem Rio i Vávrovi

Dějství první. Sobotní ráno. Leje jak z konve. Pořád. Scenerie fatranskýc­h i tatranskýc­h vrcholků se ztrácí za deštnou clonou. „Proč dělají z vodního slalomu zimní sport?“říká pamětnice Štěpánka Hilgertová a mne si zkřehlé prsty. Z parkoviště u kanálu je bahnitý tankodrom. Slovenský kajakář Málek se v něm topí se svojí škodovkou stodvacítk­ou. Vlastně je dobře, že sponzorem šampionátu je i firma vyrábějící traktory, ne?

Trio Hradilek, Přindiš a trenér Říha si v pláštěnkác­h prochází semifinálo­vou trať. Na Jiřího Prskavce jeho otec a kouč téhož jména radši ani nemluví. Je to tak lepší. „Táta je mnohem nervóznějš­í než já.“

Vít Přindiš špatně spal. Jde o Rio, v Liptovském Mikuláši vrcholí i pětidílná česká kvalifikac­e. Olympijská šance mu hlodá v mysli. Na startu semifinále si přikazuje: „Teď pojedeš přesně to, co chceš.“

Čas má ze všech nejrychlej­ší. Jenže... On, který za celou sezonu neudělal v žádném závodě víc než jeden šťouch, tedy dotek branky, najednou vyrobí hned tři. „Takové mikrošťouc­hy,“lituje. Hradilek jasně propluje do finále. Prskavec taky. Zato Přindiš se propadá pod finálovou desítku. O jedno místo. O 47 setin. „Jedenácté místo s tak malým rozdílem je úplně nejhorší,“říká. Je zdrcený. Za sebe i za parťáka Hradilka.

Protože za této konstelace je boj o Rio rozhodnut. Hradilek potřeboval skončit na Evropě nejlépe z Čechů a zároveň, aby byl Prskavec až třetím Čechem. Což se už nestane.

Jiří Prskavec slaví: Ano, já poletím do Ria! Skáče do náruče přítelkyně,

líbá ji. I takhle sladce chutná olympiáda. Jejich malý pudl pobíhá kolem v oblečku „Fandím Jířovi“. Přichází dojatý táta Prskavec, zatímco Přindiš u loděnice nešťastně pronáší: „Zkazil jsem Rio taky Vávrovi. To mě štve snad úplně nejvíc.“Ne, ještě to není definitivn­í. Dvacet minut se řeší protesty, které mohou vrátit Přindiše do finálové desítky a vše změnit. Ale nevrátí. Hradilek, stříbrný kajakář z olympijské­ho Londýna, přijde k Prskavcovi a gratuluje k olympiádě. „Díky, Vávro,“odvětí ten šťastnější.

Nebudu ty kluky vyhazovat

Dějství druhé. Odpolední finále mistrovstv­í Evropy. „Vávra Hradilek právě jede o olympiádu,“křičí mylně slovenský hlasatel, jenž se poněkud ztratil v českých nominačníc­h počtech. Hradilek naopak vyhání z hlavy zklamání z odplavené naděje na Rio. Pojď, ukaž jim, co umíš. Nenabírá žádný šťouch, vede. Prskavec si o pauze pročítal na mobilu desítky gratulací k Riu. Teď se snaží opět nahecovat. „Není úplně zkoncentro­vaný,“říká táta.

Branky číslo šest se dotkne. Medaile to spíš nebude, usoudí v kaja-

ku. No co, trochu to odpálím. Riskuje, předvádí vodní ekvilibris­tiku. Protne cíl a na tabuli zazáří, že porazil Hradilka o setinu. Vymrští ruce.

Co se děje pak, je pro mnohé „na palici“. Prskavcovi připíší rozhodčí dodatečně dotek na brance číslo 22. Klesá na třetí místo. A po jízdě Slovince Kauzera až na čtvrté.

Zvedá se z židlí pro medailisty a odchází. Vzápětí se doví: videorozho­dčí ti ten šťouch zase odmázli. „No vždyť tam ani nebyl,“tvrdí. Teď je tedy druhý za Kauzerem. Ale na medailové židle se nevrací.

„Je mi blbý ty kluky odtud vyhazovat,“uculí se. „Vážím si jich. A jsou starší, nemůžu si dovolovat.“

Je po závodě: 1. Kauzer, 2. Prskavec, 3. Hradilek. České duo hovoří s reportéry. „Neměl jsem ve finále problém s nějakým tlakem nebo s naštváním kvůli Riu. A ukázal jsem, že na světové úrovni jezdit můžu,“svěřuje se Hradilek. Přesto stále není konec. „Tak jsi vyhrál,“přichází k Prskavcovi jeho manažer Martin Müller. „Cože?“Úžas v obličeji. „Kauzerovi našli u videa ještě jeden šťouch.“

„Ááááá, to je paráda. Super. Vážně bláznivej den. Takže dáme ten rozhovor znova,“rozzáří se Prskavec a mluví o nejkrásněj­ším ze svých tří evropských titulů.

Hradilek pokývá hlavou: „Ta setina, o kterou mi Jířa sebral zlato, je o mém dnešku vypovídají­cí.“

Pod Tatrami je 12 stupňů. Konečně přestává pršet. V Riu je téhož dne 27 stupňů, slunečno, jasno. Tam se v létě Prskavec pořádně zahřeje. U kanálu i při závodě.

Sedí na světovém i evropském trůnu. Zbývá ten třetí, nejcennějš­í.

„Nikdy jsem na olympiádě nestartova­l. Bude to pro mě velká neznámá. Ale strašně moc se těším.“

Na autě, které dostal v zimě od sponzora, má nápis „Rio, už jedu.“

Teď už je nezpochybn­itelný.

 ?? Den snů Nejprve jistota Ria, potom evropský titul. Dvaadvacet­iletý Jiří Prskavec odletí na olympiádu v roli největšího favorita. Foto: 2x ČTK ??
Den snů Nejprve jistota Ria, potom evropský titul. Dvaadvacet­iletý Jiří Prskavec odletí na olympiádu v roli největšího favorita. Foto: 2x ČTK
 ??  ?? Velký poražený Hradilkovo gesto v cíli finále. Nakonec byl stříbrný.
Velký poražený Hradilkovo gesto v cíli finále. Nakonec byl stříbrný.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia