MF DNES

Mistr Lafata. Bicana nedožene, ale je skvělý

- Jan Palička, David Čermák fotbaloví reportéři MF DNES

Fotbalový titul už Spartě nikdo nevrátí, podruhé za sebou se musela sklonit před Plzní, ale na poslední ligový víkend se bude dlouho vzpomínat. David Lafata se prostřílel do kronik. Díky pětigólové smršti proti Jihlavě (5:0) získal popáté korunu pro krále střelců.

Tenhle 34letý skromný chlap z jihočeskéh­o Olešníku nikdy nemá dost. Jestli se během jara spekuloval­o, zda by náhodou pozvánku na mistrovstv­í Evropy nedostal jen za zásluhy, sobotním koncertem sparťanský kapitán rázně odpověděl. „To se povede jednou za život, ani v lese takhle dobře nestřílím,“pousmál se vášnivý myslivec.

Pět gólů v jednom zápase, to je střelecká extraklasa. Pět gólů z pěti, to je unikát. V české lize nic podobného nikdo nedokázal. Jen v roce 1968 se stejný majstrštyk povedl Ivanu Mrázovi, který zařídil sparťansko­u výhru 5:0 nad Trenčínem.

„Někdy se člověk může snažit, jak chce, a gól nedá, dneska mi tam naopak spadlo úplně všechno. Ale stejně bych korunu krále střelců okamžitě vyměnil za titul, to je jasné,“prohlásil Lafata.

Sparťané titul poztráceli během jarních dostihů, kdy doplatili na náročnou jízdu Evropskou ligou a řadu ztrát i zdravotníc­h komplikací. I Lafata se musel léčit častěji, než býval zvyklý. O to víc si může cenit so-

botní derniéry, během níž bleskově přeskočil dvě legendy v žebříčku historický­ch střelců Jan Kollera a Oldřicha Nejedlého. Lafata má 184 gólů a před sebou vidí Antonína Hájka (191), Vlastimila Kopeckého (252) a nedostižné­ho Josefa Bicana (447).

I kdyby už Lafata žádný gól nepřidal, jeho kariéra zůstane obdivuhodn­á. Nejúspěšně­jší roky si musel vyčekat, nejlíp mu to pálí po třicítce. A úplně nejlíp v sobotu.

Proti Jihlavě se poprvé trefil ve 12. minutě prudkou hlavičkou, za chvíli nastavil hrudník do dělovky Kováče, který se loučil s kariérou. Po přestávce mazaně využil centr Konatého, v 65. minutě krásně skóroval z přímého kopu a na 77. minutu si schoval laskominu: brankář Rakovan vyběhl, odpálil balon k Lafatovi, který vystřelil ze čtyřiceti metrů, a trefil neomylně. To nejlepší nakonec. „Z větší dálky jsem gól fakt asi nedal,“pravil útočník, jehož výsostným územím bývá to pokutové.

„Dopadlo to, jak mělo. Lafi je po fantastick­ém představen­í král střelců a já se loučím vítězstvím,“dodal Radoslav Kováč, když říkal sbohem.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia