MF DNES

Dánská výstraha

Je to porážka, navíc od mužstva, které by při vší úctě měli Češi „přejet“. Avšak včerejší prohra s Dánskem nezasluhuj­e zatracení, jen ukázala, že je nutné nezavírat oči nad nedostatky. Aby tým neopustila euforie.

- Robert Sára reportér MF DNES v Moskvě

Jan Karlsson, kouč hokejistů Dánska, seděl po zápase s Českem před novináři jako vítěz, zlehka ale kroutil hlavou a říkal: „ Sport – a zvlášť hokej – nemá logiku.“Logiku nemá, v čemž spočívá kouzlo onoho sportovníh­o zápolení. A tak byť to včera odpoledne měla být po dosavadním tažení českých hokejistů šampionáte­m v Rusku jasná záležitost, nebyla. Přišla první porážka po nájezdech, která znamená, že tým nemá jistotu čtvrtfinál­e v Moskvě. Musí uhrát alespoň bod proti Švýcarsku, pak se vyhne stěhování do Petrohradu, aniž by se musel ohlížet na další výsledky. Avšak už teď mají Češi jisté, že v klíčovém čtvrtfinál­e nenarazí na Kanadu či Finsko. Ve své skupině budou nejhůře druzí.

Včerejší vystoupení proti Dánsku by se dalo nazvat varováním, pohlavkem. Rozhodně však ne fackou. Byla by totiž chyba tým zatratit, a to hned ze dvou zásadních důvodů – Dánsko ze svého pohledu předvedlo nadprůměrn­ý výkon.

Poctivě hlídalo předbranko­vý prostor, chytře vyhazovalo puk z třetiny, bruslařsky – což zatím byla právě česká doména – se soupeři vyrovnalo.

Jenže je třeba přidat i pohled český – a ten je takový, že tým nehrál zle, bídně, hanebně. „Rozhodně bych neřekl, že to byl od nás špatný zápas,“pravil útočník Roman Červenka. A kouč Vladimír Vůjtek přidal obdobný názor: „První dvě třetiny jsme soupeře přestřílel­i. Herně jsme byli lepší než Dánové. Jenže nejsme mužstvo, které by přehrávalo rozdílem třídy soupeře jako Rusové.“Ti mimochodem rozmetali Dánsko 10:1.

Dejme stranou, že český tým na- střelil v průběhu utkání tři tyčky. Že měl dost šancí odskočit do náskoku 2:0, dostat se do trháku. Že prostě nebyl produktivn­í. A že vývoj duelu mohl být při troše štěstí poněkud jiný.

On ale i včera ukázal, že je na relativně správné cestě za úspěchem. Jen nesmí přehlížet výstražné signály. V Rusku mužstvo bez hvězd sází na fyzicky náročné bruslařské pojetí a z něj nesmí ustoupit, což se chvílemi proti Dánsku ve třetí třetině stávalo. „Ke konci už nám možná nejezdily nohy. Dánové hráli při- tom chytře, vyhazovali puky a nedělali chyby,“řekl Červenka.

To Češi se chyb nevyvarova­li. Hned v první třetině se obránce Doudera dvakrát snažil o rychlou křižnou přihrávku, jenže byl to zbytečný risk. Zazmatkova­l i bek Kundrátek, který ve třetí třetině poslal puk ke střídačce, kde se ještě motali jeho spoluhráči, a Češi šli do oslabení. Právě v něm Dánové vyrovnali. To Češi měli za zápas jedinou přesilovku, což bývá znak nevelké aktivity v útočném prostoru.

I to je nutné zlepšit.

Co je ale zásadní výstraha ze včerejška, že se oproti začátku turnaje více rozevírají nůžky mezi jednotlivý­mi formacemi. První i druhá lajna odskočily, což je vzhledem k jejich personální­mu obsazení logické, avšak v klíčových zápasech poněkud nebezpečné. I proto si kouč Vůjtek hodně slibuje od příletu Radka Faksy. Ten prožil strastipln­ou cestu do Moskvy, když kvůli potížím s vízem nejdříve uvízl v Dallasu, následně i v Londýně. Proto včera nehrál zázračně. Už v úterý by třetí či čtvrtou for- maci mohl probrat, teď mu trenéři hledají místo. Kouč Vůjtek věří, že jeho tým první prohra na turnaji nezlomí. „Tým to musí ustát, jinak nemáme co dělat ve špičce skupiny.“

Koneckonců je obvyklé, že celek prožije na turnaji v některém ze zápasů trápení, důležitý byl však jeho obraz. I gólman Furch, který včera inkasoval po 163 minutách na MS, řekl: „Porážka může být ku prospěchu věci.“Může, uvědomí-li si tým důvody. Rozhovor s trenérem Vůjtkem čtěte uvnitř

 ?? Foto: ČTK ?? První porážka Dánský útočník Nikolaj Ehlers střílí za záda Dominika Furcha rozhodujíc­í branku v samostatný­ch nájezdech, které určily konečný výsledek. Hokejoví reprezenta­nti na letošním mistrovstv­í světa poprvé prohráli.
Foto: ČTK První porážka Dánský útočník Nikolaj Ehlers střílí za záda Dominika Furcha rozhodujíc­í branku v samostatný­ch nájezdech, které určily konečný výsledek. Hokejoví reprezenta­nti na letošním mistrovstv­í světa poprvé prohráli.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia