MF DNES

Startupy San Francisco změnily, říká Čech

- Aleš Černý

VSilicon Valley pracuje pro tamní technologi­cké firmy několik desítek Čechů. Možná i víc. Zpravidla jde o programáto­ry nebo vývojáře, kteří se podílejí na chodu internetov­ých společnost­í. Najdou se však i výjimky. A mezi ně se řadí i 42letý Jan Beránek.

Vystudovan­ý stavbař se totiž většinu profesního života zabývá financemi. Přes poradenské společnost­i a banky se dostal do Lending Clubu (LC) – globálního lídra oboru P2P půjčování. V San Francisku žije s přestávkam­i už devět let, a tak může dosvědčit, jak se toto město totálně proměnilo právě díky firmám, jako je ta jeho.

Poprvé k sanfrancis­kému zálivu zavítal v roce 2001 jako student v rámci mezinárodn­ího výměnného pobytu. Bylo to v době po splasknutí tzv. Dotcom bubliny a těsně před ještě větším úderem – 11. zářím.

„Věděl jsem, že se té oblasti říká Silicon Valley, ale neměl jsem moc tušení, o co tam jde,“vzpomíná Beránek. Bylo to v době, kdy Google teprve začínal. Steve Jobs se čerstvě vrátil do čela Applu a na trhu ještě nebyly ani iPody, natož dnes klíčové iPhony. Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg ještě chodil na střední školu. Zkrátka – dnes největší firmy Silicon Valley tehdy v podstatě neexistova­ly. Menších startupů okolo bylo také výrazně méně.

Přesto Beránka San Francisco zaujalo. A tak se tam v roce 2007 vrátil již na čtyřletou štaci v rámci zahraniční­ho kolečka v barvách PwC. Zpočátku „dělal“velké banky nebo investiční fondy. A opět přišel v turbulentn­í okamžik. „Začínala krize, zkrachoval­o asi pět set bank. Dělal jsem i na projektu tamní obdoby fondu pojištění vkladů a několik bank jsme ukončovali, což byla velmi zajímavá zkušenost,“vzpomíná dnes Beránek.

Zároveň se ale v té době dostal i k finančně technologi­ckým firmám, jako jsou Visa nebo PayPal, což ho také zaujalo. Definitivn­ě se potom do San Franciska vrátil v roce 2013 na post viceprezid­enta risk management­u v Union Bank. Po roce a půl se však chtěl pohnout jinam.

Z několika nabídek si nakonec vybral právě Lending Club. „Na inter- view jsem šel natřikrát na čtyři hodiny a z atmosféry jsem měl hodně dobrý pocit,“popisuje, proč se tak rozhodl.

Do firmy nastoupil v době, kdy v ní pracovalo asi pět set lidí a teprve se čekalo na vstup na burzu. Dnes je již z LC veřejně obchodovan­á firma a živí asi trojnásobe­k zaměstnanc­ů. Beránek vybudoval tým řízení kvality, který dohlíží na dodržování směrnic a postupů, jež hrají v regulované­m bankovnict­ví – včetně toho alternativ­ního – podstatnou roli. V současné době řídí risk management. K současné aféře, která vedla k odstoupení šéfa a zakladatel­e Renauda Laplanche, se vzhledem ke své pozici a tomu, že firma je kótovaná na burze, nesmí oficiálně vyjadřovat.

Právě růst finančně technologi­ckých firem, jako jsou LC, Prosper, SoFi nebo Square, ale i firem sdílené ekonomiky, jako například Uber nebo Airbnb, které sídlí přímo ve „Frisku“, v posledních letech město velmi proměnil. Zatímco ještě koncem devadesátý­ch let bylo známé přetrvávaj­ící atmosférou hippies, nyní jde o nejdražší výspu už tak velmi drahého Silicon Valley.

Kromě zmíněných společnost­í, které se v San Francisku vyvinuly, na tom mají podíl i největší technologi­čtí giganti. I přesto, že sídlí v jižnějších částech „křemíkovéh­o údolí“, řada jejich zaměstnanc­ů totiž bydlí právě v San Francisku, které je nejvyhledá­vanější lokalitou.

Prostranst­ví, která byla ještě před pár lety volná, už nyní zaplnily mrakodrapy nebo alespoň stavební jeřáby.

To má na druhou stranu ten efekt, že pro mnoho lidí se město stalo kvůli cenám nájmů i bytů nedostupné. Zatímco firemní autobusy svážejí zaměstnanc­e Googlu ze San Franciska do areálu v Menlo Parku, zpoza hranic Silicon Valley potom naopak míří do San Franciska denně pracovníci veřejné sféry nebo služeb, kteří si bydlení ve městě nemohou dovolit.

I přes tyto extrémně se rozevírají­cí nůžky si však podle Beránka San Francisco stále zachovává určitou pohodovou atmosféru, například ve srovnání s hektičtějš­ím New Yorkem. „Nevíte, jestli člověk v teplákách, který před vámi stojí ve frontě v samoobsluz­e, je řidič autobusu, nebo třeba někdo, kdo právě prodal firmu za padesát milionů dolarů a teď si jen užívá,“uzavírá.

 ?? Jan Beránek pracuje pro Lending Club. ??
Jan Beránek pracuje pro Lending Club.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia