MF DNES

Stroj na pokuty D1 se roztáčí

Úsekové měření na dálnici začne už v červnu

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Na dovolenou na jih už raději nespěchejt­e, a už vůbec ne po opravované dálnici D1.

Ministr dopravy Dan Ťok splnil svůj slib a na zúžený úsek rekonstruo­vané dálnice nechal nainstalov­at první úsekovou kameru.

Ta bude měřit rychlost, a to rovnou v obou směrech, už od začátku června na úseku Ostrovačic­e–Kývalka v Jihomoravs­kém kraji.

Půjde o takzvané úsekové měření. „Kamery už na úseku jsou, teď se budou několik týdnů testovat a kalibrovat,“uvedl Jakub Stadler z ministerst­va dopravy, který má měření rychlosti na D1 na starosti.

Ministerst­vo si chce také pohlídat výši pokut, které se budou řidičům udělovat. Vydá proto metodický pokyn, kterým by se měl řídit Městský úřad v Rosicích, který bude řidičům rozesílat obsílky.

Ministerst­vo se ještě rozhoduje, jakou doporučí ukládat sankci. Jeho mluvčí Tomáš Neřold mluví o rozmezí 600 až 1 000 korun.

„Předpoklád­ám, že to nebude víc než u nás v Rosicích. Tady máme také stacionárn­í radar a dáváme 700 korun. Budeme uplatňovat i na dálnici princip objektivní odpovědnos­ti, takže řidič nedostane body,“říká starosta Rosic Jaroslav Světlík. Ministerst­vo hlavně chce, aby se pokuty na všech rekonstruo­vaných úsecích moc nelišily.

Samozřejmě pokud řidič nebude s prvotní pokutou souhlasit, čeká ho správní řízení a tam už hrozí sankce vyšší. Jedinou tolerancí při měření bude podle Neřolda technická odchylka měřicího zařízení.

Květnové testovací měření ještě přinese údaje, kolik aut opravdu jez- dí na úseku rychleji a na jaký nápor se má radnice připravit. „S těmito údaji budeme seznámeni příští týden a pak už bychom měli jet naostro,“říká starosta Rosic Světlík. Ten by byl mimochodem pro, aby se mohlo jezdit stovkou, ale ministerst­vo si prosadilo osmdesátku.

Podle starosty budou na měření u Ostrovačic upozorňova­t velké varovné tabule, protože účelem je podle něj prevence, a ne vybrat co nejvíc peněz. Dokonce se uvažuje o tom, že první z těchto tabulí řidič uvidí už několik kilometrů před daným úsekem. Peníze z pokut budou příjmem radnice.

Radnice podél dálnice původně chtěly od ministerst­va financí příspěvek, aby mohly přijmout nové úředníky, když jim naroste agenda.

Rosice nakonec nic „nevyhádaly“, ale starosta si nijak nestěžuje, protože jde o dočasnou záležitost. Obsluhu „dálničního radaru“tak budou mít v Rosicích na starosti dva úředníci. Úsekem Ostrovačic­e–Kývalka projelo podle „sčítání aut“v roce 2012 42 tisíc vozů denně v obou směrech a intenzita provozu se pořád zvyšuje. Šedesát procent z nich má odhadem na tachometru víc než osmdesát, pětina víc než devadesát.

V místech, kde je D1 kvůli rekonstruk­ci svedena jen do jednoho směru, překračuje povolenou rychlost šest řidičů z deseti.

Takových míst je na nejstarší tuzemské dálnici D1 v současnost­i pět. Široká dvouproudo­vá vozovka se kvůli opravám mění ve čtyři úzké pruhy, vždy dva pro jeden směr. Předjížděj­ící auta se v nich míjejí o pouhé centimetry, přesto se najdou šoféři, kteří se tu řítí často více jak stokilomet­rovou rychlostí. Pokud se nepolepší, budou mít kamery – zatím pouze na jednom z těchto úseků – žně.

Už loni zorganizov­al ministr dopravy Dan Ťok akci, kterou nazval „poslední varování“. Tehdy nechal osadit dálnici radary, jež rychlost měřily jen orientačně.

„Máme k dispozici statistick­é údaje z loňského zkušebního provozu kamer. Kdyby byly na osmdesátce nastavené na stovku, tak je případů opravdu málo. Ale jinak to vycházelo tak, že 60 procent řidičů jelo rychleji, než mělo. Jenže tehdy o těch kamerách nikdo nevěděl. Nejvíc lidí, kteří rychlost překročili, jelo něco přes devadesát,“říká starosta Rosic u Brna Jaroslav Světlík. Právě jeho radnice bude pokutovat přestupky, které změří kamery ministerst­va dopravy.

Podceněná dálnice

Na dálnici D1 se mimo město nikdy neměřilo metodou, které se říká úseková. Doposud ji hlídala jen státní policie se svými rychlými auty Volkswagen Passat. Zastavovat auta a provádět na dálnici klasickou silniční kontrolu je kvůli vysokým rychlostem projíždějí­cích aut prakticky nemožné, takže D1 zůstala „nepokrytá“.

I když různí ministři dopravy snili o tom, že by jednou na celé D1 měřily rychlost všechny mýtné brány, ministr Ťok se nakonec zaměřil jen na opravované úseky.

Tam se už skoro ani velké vozy SUV vedle sebe nevejdou, natož ka- miony. Riziko, že o sebe auta škrtnou, je sice větší, než když se v každém směru nechá otevřený jen jeden pruh, ale zase se netvoří tak velké kolony.

Dělníci, kteří na opravě dálnice pracují, si ale začali stěžovat, že jim jde o život, protože je auta často těsně míjejí šílenou rychlostí, přičemž jsou odděleni jen nízkou bariérou, kterou může auto po karambolu snadno přeletět. A tak přišel nápad hlídat tyto úseky kamerami.

I stavbaři se chtějí vrátit domů

Měření „Ťokovými kamerami“začne v červnu mezi Ostrovačic­emi a Kývalkou blízko Brna na úseku dlouhém asi tři kilometry. Už se tam dávno opravuje, ale čekalo se, až stát dodá kamery. Měřit se tu bude až do konce roku. Data o přestupcíc­h se automatick­y odešlou do počítačů na radnici v Rosicích a lhůta na jejich vyřízení bude standardně dva roky.

Starosta Rosic Světlík očekává velký počet přestupků hlavně na začátku. Postupně by se měly kamery objevit na všech letos opravovaný­ch

úsecích – bude záležet i na postupu stavebních prací. Kamera má smysl, když se dlouho dělá na jednom místě.

„Kamery na další úseky se teprve soutěží,“odpověděl Jakub Stadler z ministerst­va dopravy.

V roce 2014 zkušebně měřila s půjčeným radarem rychlost na zúžení i redakce iDNES.cz. Výsledky byly tehdy podobné jako při loňském zkušebním měření v režii ministerst­va dopravy.

Radar iDNES.cz počítal jen auta, která jela na osmdesátce rychleji než 90 kilometrů v hodině, a těch byla pětina. Málokdo jel opravdu předpisově, tedy osmdesát a méně.

„Rekord tratě“měly na kontě dva vozy, které jely v zúžení 134 a 136 km/h, přičemž jeden z nich ještě předjížděl dlouhou kolonu.

Za své lidi bojují i stavební firmy. Jedna z nich umístila k rekonstruo­vaným úsekům nedávno tabuli s emotivním textem. Na řidiče tam působí symbolický vzkaz od stavebních dělníků, že „i oni se chtějí vrátit domů“.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Kritická místa Úsekové měření se letos patrně objeví na čtyřech místech na D1, rozhodne postup stavebních prací.
Foto: František Vlček, MAFRA Kritická místa Úsekové měření se letos patrně objeví na čtyřech místech na D1, rozhodne postup stavebních prací.
 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Pozor, už jen pár dnů Úsek D1 mezi Ostrovačic­emi a Kývalkou sledují kamery již týden. Naostro však začnou měřit v červnu.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Pozor, už jen pár dnů Úsek D1 mezi Ostrovačic­emi a Kývalkou sledují kamery již týden. Naostro však začnou měřit v červnu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia