MF DNES

Mladí se rychle radikalizu­jí

- Václav Janouš reportér MF DNES

Devatenáct­iletý Patrik z menšího města na pomezí jižních Čech a Plzeňského kraje sotva dokáže rozdělit politické strany na pravicové a levicové. Co však ví přesně, je to, že až letos půjde poprvé ke krajským volbám, bude volit radikální pravici. Odmítání uprchlíků, boj proti zneužívání sociálních dávek nebo xenofobní témata a antievrops­ká rétorika ho přitahují. A stejně jako třetinu mladých ve věku od 16 do 24 let ženou do náručí pravico- vých či levicových extremistů a populistic­kých stran, jak varuje nová zpráva ministerst­va vnitra o boji proti extremismu. Právě z nich mohou být v budoucnu radikálové. „Nejsem žádný rasista, jen mi vadí, když vidím, jak mladá matka s dítětem sotva vystačí s penězi a stát živí nejrůznějš­í vyčuránky na sociálních dávkách,“říká rázně Patrik, mladík studující na učilišti.

Patrik není ojedinělým případem a čísla ministerst­va vnitra jsou alarmující: kvůli frustraci ze společnost­i už dnes podporuje neonacisti­cká nebo anarchisti­cká uskupení přes jedenáct tisíc mladých. A zatímco v roce 1995 byly tři čtvrtiny mladých spokojeny, byť s výhradami, dnes je to jen polovina. Nebezpečně přitom roste zejména počet mladých, pro které je jedinou cestou z frustrace společnost­í a systémem radikální řešení. Těch přibylo oproti polovině devadesátý­ch let o 23 procent na 34 procent.

„Zatímco starší generace dává vládě čas, mladá není tak trpělivá. Kromě toho mají mladí pocit, že vzniká například jeden protikorup­ční zákon za druhým, ale příliš se nezměnilo,“vysvětluje výsledky sociolog z Univerzity Karlovy Pavol Frič.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia