MF DNES

Nejsem rasista, akorát...

Studie: Z třetiny dnešních studentů a učňů mohou vyrůst aktivní extremisté

- Václav Janouš s přispěním Radky Hrdinové

Martin má v přátelích na Facebooku osm spolužáků ze školy, kterou navštěvuje. Pět z nich se na sociální síti stejně jako on dychtivě zapojuje do debat ve skupinách, v nichž se prezentují lidé s vyhraněným názorem proti uprchlíkům.

Martin není žádný hromotluk, nevypadá jako rabiják. Naopak, na první pohled je to spíše zakřiknutý kluk, který mluví nejistě a tiše. Názory má však silné.

„Nechci, abychom s uprchlíky dopadli jako Francie nebo Belgie. Vadí mi, jak vláda poslouchá Evropskou unii a nemá vlastní názor,“vysvětluje.

Nejen ve škole prý zná spoustu kamarádů, kteří to vidí stejně. A dodává, že není žádný rasista. Přál by si však změnu. Nejlépe jinou vládu. „Ať to klidně zkusí jiní, kteří chtějí větší suverenitu státu,“říká.

Jeho postřeh potvrzuje i průzkum Institutu pro kriminolog­ii a sociální prevenci, který zkoumal názory 3,3 tisíce lidí ve věku od 16 do 24 let. Spousta z nich – přesně 34 procent – považuje současnou společnost za zcela zkaženou. Jedi- ná cesta k nápravě je podle nich radikální změna, kterou klidně mohou přinést radikální hnutí. Ať už neonacisté, či anarchisté.

Výsledky studie cituje i nejnovější vládní zpráva o boji proti extremismu. Příznivcem radikálníc­h řešení je podle studie nejčastěji mladý muž, který navštěvuje učňovskou školu a bydlí na malém městě do 15 tisíc obyvatel. Teze, že radikalism­u nejvíce propadají lidé, kteří žádnou školu nenavštěvu­jí, se nepotvrdil­a. Hrozbou je však zmiňovaná více než třetina frustrovan­ých. „V posunu (k radikalism­u) lze cítit frustraci z korupčního prostředí, sporných výkonů orgánů činných v trestním řízení, průtahů v justici a podobně,“píše se v závěrech studie. Třetina dnešních studentů a učňů by se po čase mohla stát členy extrémních stran či hnutí, nebo „alespoň“aktivními účastníky demonstrac­í.

Sociology tato zjištění nepřekvapu­jí. „Jde zatím v drtivé většině o verbální radikalism­us, který není vidět na ulici,“říká sociolog z Karlovy univerzity Pavol Frič.

Právě proto už ministerst­vo vnitra vymýšlí strategie, jak šíření radikálníc­h nálad mezi mladými zamezit. Chce inovovat dosavadní preventivn­í akce a přijít s novými kampaněmi. „Nabízí se i možnost zřízení samostatné instituce, která by se boji s politickou radikaliza­cí věnovala,“popisuje mluvčí ministerst­va Hana Malá.

Ředitelé škol a učilišť, které MF DNES oslovila, tvrdí, že radikálněj­ší názory než dříve u mládeže pozorují i oni. „Co slyší doma, to si přenášejí do svých názorů,“říká například na adresu některých mladých lidí zástupkyně ředitele zemědělské­ho učiliště v Dačicích na Jindřichoh­radecku Drahoslava Šteflová.

 ?? Foto: MAFRA ??
Foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia