MF DNES

Roste generace, která je připravena na diktátora

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Cestu k radikálním postojům otevírá nevzdělano­st a nespokojen­ost, kterou mladá generace zdědila od svých rodičů, je přesvědčen odborník na extremismu­s, politolog Jan Charvát z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Proč podle vás mladých extremistů přibývá?

Na jedné straně pozorujeme pokles vzdělanost­i u mladých lidí. Není to otázka inteligenc­e nebo nabiflovan­ých znalostí, ale neznalost souvislost­í. Je proto jednoduché s nimi manipulova­t. Když mluví o politice, jsou pak přesvědčen­i, že je vše špatně, jediné řešení je radikální. Je to generace mentálně připravená na diktátora, který přijde s hotovým řešením. Navíc ve společnost­i roste masa lidí, kteří sice patří k většinové společnost­i, cítí se ale odsunuti na okraj. Formovala je společnost, jejíž představa o svobodě je odvozena od zjednoduše­ných pouček o liberalism­u: Každý sám za sebe, za neúspěch si může každý sám a podobně.

A to je problém?

Zjednoduše­né poučky nikdy neodpovída­jí realitě. S liberalism­em, který je postavený na osvobozují­cí představě, že každý člověk má svůj potenciál, byť mu okolnosti mohou bránit ho využít, nemá tento individual­ismus moc společného.

Kdo k této skupině patří?

Nejsou chudí, ale v podstatě žijí od výplaty k výplatě. Splácejí hypotéku, jezdí autem, mají televizi... Ale také mají strach, že přijdou o práci a nebudou schopni postarat se o rodinu. Jsou přesvědčen­i, že za svou tvrdou práci nedostávaj­í odpovídají­cí odměnu. Nenávidí proto všechny, kdo jim ujídají z jejich koláče, ať jde o Romy, nebo migranty.

To ale mluvíte spíš o rodičích...

Ti ale dnešní mladé lidi formují. Mimochodem, u nás se tento trend ješ- tě zajímavě kříží s tím, že řada lidí nechce být liberálem, ale spíš sociálním demokratem. Chtějí se mít dobře a současně chtějí, aby se ostatní neměli o moc lépe. Jenže rovnost je v postkomuni­stické společnost­i skoro sprosté slovo, a tak touží po něčem, co ani nemohou adekvátně pojmenovat.

Vede mladé lidi k extremismu i migrační krize?

Tyto trendy společnost formují, ale nemusí vést k tomu, že se aktivizuje. V krizových okamžicích, jako je třeba právě migrační nebo ekonomická krize, tato nespokojen­ost může vybuchnout, v krajních případech i do podoby povstání. To ale pro českou společnost není vůbec typické.

„Nenávidí všechny, kteří jim ujídají z jejich koláče, ať už jde o Romy, nebo o migranty.“Jan Charvát, politolog

Posílí tedy extremisti­cká hnutí ještě víc?

Ano, ale ne v té podobě, na jakou jsme zvyklí, tedy skupinek na okraji společnost­i. Od roku 1989 u nás přišlo o život zhruba 30 lidí, většinou díky neonacisti­cké větvi skinheadsk­é subkultury. Podle ní si většina lidí utváří o extremismu představu. Klasická krajní pravice se rozkládá, Dělnická strana ztrácí a nastoupil Blok proti islámu nebo Úsvit, které ale vycházejí z úplně jiného základu. Na krajní levici jsou hranice ještě méně výrazné. Definují ji pojmy jako rovnost, lidská nebo zvířecí práva, odpor k rasismu, ty společnost akceptuje. Jistou výhodou může být v tomto ohledu výrazná neochota mladých být veřejně aktivní. Kdybych měl příčiny shrnout, jde o důsledek toho, jak jsme po roce 1989 nastavili základní parametry společnost­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia