MF DNES

Topolánek: Milošku, na Babiše bacha

- — Josef Kopecký, iDNES.cz

Popravili mě a všechny, kteří za mnou stáli, píše o sobě bývalý premiér Mirek Topolánek ve své nové knize, kterou nazval Hlavně se neposrat. Bez servítků v ní hodnotí lidi, s nimiž se potkal, když byl ještě ve vysoké politice. A třeba Miloše Zemana varuje před spojenectv­ím s šéfem ANO Andrejem Babišem.

„Nikdy bych nevěřil, že může vzniknout tak bizarní tandem Zeman–Babiš,“glosuje Topolánek sbližování nejsilnějš­ích aktérů na dnešní politické scéně v knize, kterou vydává nakladatel­ství Euromedia. Jeden výtisk má redakce k dispozici.

„Andreje jsem si vážil pro jeho pracovitos­t, cílevědomo­st a tah na branku. Jejich pragmatick­é spojení je neúspěšným genetickým experiment­em. Nepojmenov­al jsem totiž jejich negativa. Spojením se znásobila. Nevím, kdo koho využívá, ale Andrej je v tom fakt dobrý. Použít, zahodit. Milošku, dej si bacha!“varuje Topolánek Miloše Zemana. Kritice nynějšího předsedy výkonné rady Teplárensk­ého sdružení ČR Topolánka, jenž vedl vládu od roku 2006 do dubna 2009, než se ji podařilo shodit Jiřímu Paroubkovi z ČSSD, se nevyhnuli ani jeho oba nástupci v čele ODS. „Nečas měl víc číst Bibli než Vladaře nebo Ako chutí moc,“vypořádá se Topolánek s Petrem Nečasem. O současném předsedovi ODS Petru Fialovi píše: „Petr Fiala měl jistou malou šanci, jak si vykolíkova­t prostor, a tu hned v úvodu prokoučova­l.“

„Standovy trable byly směšnou epizodou ve srovnání s dnešními Čapími hnízdy a neskutečný­mi střety zájmů,“napsal o expremiéro­vi, dnes již zesnulém Stanislavu Grossovi.

Ušetřen kritiky nezůstal také Topolánkův nástupce na postup předsedy vlády a později neúspěšný prezidents­ký kandidát Jan Fischer, kterého v knize tituluje přezdívkou Želé.

Slova chvály pro Kalouska

Jen málokoho hodnotí Topolánek kladně. Mezi výjimky patří současný šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, který seděl v Topolánkov­ě vládě ještě za lidovce jako ministr financí.

„Pro některé démon, pro mne a doufám, že pro mnoho dalších – poslední skutečný český politik, rétor s dokonalou pamětí, geniální glosátor a mistr politické zkratky, brilantníc­h intrik a schopnosti přežít.“

Druhou člověkem, o němž Topolánek v knize nenapíše jediné křivé slovo, je jeho tehdejší nejbližší spolupraco­vník Marek Dalík.

„Nikoho tak schopného a přitom tak komplikova­ného jsem od té doby nepotkal. Všechny útoky na mě byly vedeny přes něj, takže si mé úspěchy vlastně vždycky odskákal,“píše expremiér.

„Jeho odsouzení pokládám bez nadsázky za projev politické rituální popravy a justiční zvůle,“glosuje zatím nepravomoc­ný rozsudek nad Dalíkem.

Lobbista se dostal před soud kvůli kauze spojené s nákupem obrněnců Pandur pro českou armádu. Za napomáhání k trestnému činu přijímání úplatku má jít na pět let do vězení a zaplatit pokutu pět milionů korun.

Větší část více než pětisetstr­ánkové knihy tvoří především již dříve publikovan­é Topolánkov­y texty, k nimž přidává krátké aktuální glosy.

„Nevím, kdo koho využívá, ale Andrej je v tom fakt dobrý. Použít, zahodit. Milošku, dej si bacha!“Mirek Topolánek, bývalý premiér

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia