MF DNES

Česko-německé muzeum už má peníze a může otevřít

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Dvě desítky let úvah a plánů, tři roky příprav a téměř pět let čekání na peníze na dokončení. V celé střední Evropě svým pojetím ojedinělé Muzeum německy mluvících obyvatel českých zemí se včera konečně dočkalo od ministerst­va kultury posledních padesáti milionů korun, které umožní tento projekt dokončit.

Tým kolem ředitelky Collegia Bohemica Blanky Mouralové a kurátora výstavy Jana Šíchy tak díky dotaci může nejméně část již připravené rozsáhlé výstavní expozice otevřít zřejmě už v příštím roce. Celé muzeum o 1 500 metrech čtverečníc­h by mohlo do „plného provozu“vstoupit v roce 2018, v rámci oslav sto let od vzniku Českoslove­nska.

„Je to určitě průlom. Nejen v našem snažení muzeum otevřít, ale také v celých česko-německých vztazích. Něco, na co už nazrál čas,“říká ředitelka Blanka Mouralová o své instituci, která chce představit celé 800 let dlouhé období českých dějin, kdy se na našem území mluvilo česky i německy.

Dokončení muzea je důležité také proto, že mizí generace pří- mých pamětníků dob prvorepubl­ikového Českoslove­nska, ve kterém spolu žili jak Češi, tak Němci a Židé.

„Pro mnoho starších lidí, kteří nám věnovali do muzejní expozice své věci, je to tak trochu nejvyšší čas. Je to zadostiuči­nění i pro generaci politiků, kteří se zasadili o česko-německé usmíření,“uvádí Mouralová.

Pomoc vztahům s Německem

Muzeum chce představit dnes už téměř zmizelý svět německy mluvících obyvatel českých zemí.

„Projekt si vydobyl respekt mezi mezinárodn­ími muzejními institucem­i pro moderní a evropský přístup k otázce menšin,“říká kurátor expozice Jan Šícha.

Podle jeho slov „ukazuje Němce jako někoho, kdo významně spoluvytvá­řel kulturu českých zemí“. „Záměrem expozice je ukázat, že téma dějin německojaz­yčných obyvatel českých zemí nemusí vyvolávat kontroverz­e, naopak se stalo součástí pozitivní agendy a tématem spojujícím Českou republiku a Německo, “dodává Ivo Losman z ministerst­va zahraniční­ch věcí, člen správní rady Collegia Bohemica.

Muzeum německy mluvících obyvatel českých zemí je také velice důležitou součástí vztahů mezi Prahou a Berlínem. O to, kdy bude muzeum dokončeno, se například zajímal i německý prezident Joachim Gauck při své poslední návštěvě v Praze. Projekt muzea sehrál i zásadní roli v oteplení dlouhé roky složitých vztahů mezi Českem a Bavorskem. Za dokončení muzea, které vznikalo od roku 2008, se podle Mouralové významně postavili i premiér Bohuslav Sobotka či ministr kultury Daniel Herman.

Muzeum německy mluvících obyvatel českých zemí v Ústí nad Labem získalo po letech čekání 50milionov­ou dotaci na své dokončení. V roce 2017 by se tak mělo otevřít.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia