MF DNES

Drama ve výtahu: propadl se o dvě patra

-

Nejdřív šíleně drhly plechy, pak začal výtah padat. „Přišla rána a všichni jsme letěli. Přiznám, že jsem křičela, v tu chvíli se člověk hlavně bojí,“líčila pád výtahu v panelovém domě v Krušnohors­ké ulici v Teplicích Miluše Valašová.

Nehoda se stala v sobotu po 23. hodině. „Výtahová kabina, ve které jeli tři muži a jedna žena, se propadla ze 6. do 4. poschodí,“upřesnil policejní mluvčí Daniel Vítek.

Lidé v kabině podle mluvčího krajské záchranky Prokopa Volení- ka utrpěli lehká až středně vážná poranění. „Při nekoordino­vaném pádu kabiny asi z osmi metrů to odnesly hlavně nohy,“řekl Voleník.

To včera cestou po schodech potvrdila i Valašová, která podpírala manžela a nesla mu berle. Zatímco ona má pohmožděný kotník, manžel má prasklou čéšku, oteklé koleno a poraněný kotník.

Všechny dveře výtahu jsou nyní zapečetěné policejní páskou. „Když to šetří policie, asi hned tak jezdit nebude. Mám kardiostim­ulá- tor a pro mne je to velká potíž,“sípal na schodech pan Arnošt.

Bez výtahu jsou nyní schody místem, kde se celý panelák potkává. Maminky v náručí s dětmi, ženy i muži obtěžkaní nákupy. „Těším se na výtah, ale máma už nechce, abych s ním jezdil,“říká nechápavě jedenáctil­etý Jakub.

Kdy výtah pojede, zatím nikdo v domě netuší. Okolnosti a příčinu pádu zkoumá policie, znalci i technici duchcovské firmy Výtahy Vaněrka, která se o zdviž stará. „Jak dlouho budeme případ vyšetřovat, nyní nedokážu říci,“řekl Vítek.

Lidé se obávají, že pěšky budou chodit dlouho. „Nevím, jestli to vydržím, jsem nemocný. Lékaře jsem musel odvolat, ženu na vozíku nikam nedostanu,“líčí Zdeněk Bartůněk ze sedmého patra, který je prý na časté poruchy výtahu zvyklý, protože se stávaly dvakrát do měsíce.

Majitel výtahové firmy si to však nevybavuje. „Pochopte, máme v servisu kolem 5 tisíc výtahů,“vysvětlil.

— Andrea Angermanno­vá

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia