MF DNES

O žalobkyni se zajímá policie, advokáti větří šanci

- Adéla Paclíková reportérka MF DNES

Státní zástupkyně Dagmar Máchová, které detektivov­é z protimafiá­nského útvaru prohledali před pár dny kancelář kvůli kauze vynášení informací z trestních spisů, je postavená „mimo službu“.

Vedení městského státního zastupitel­ství se ji rozhodlo převelet na úsek, kde se neřeší závažné trestní kauzy. „Mohu potvrdit, že po dohodě byla paní Máchová převedena na netrestní úsek státního zastupitel­ství,“uvedla mluvčí úřadu Štěpánka Zenklová s tím, že jde o reakci na informace, které nadřízeným Máchové poskytla policie.

Případy, jejichž vyšetřován­í dosud vedla, se nyní přerozdělí mezi její kolegy. Ačkoliv policie Máchovou dosud z ničeho neobvinila, žalobkyně už nebude dál chodit například k soudu v kauze Opencard, kde jsou mezi obžalovaný­mi i bývalí primátoři Prahy Bohuslav Svoboda a Tomáš Hudeček.

Přestože zatím není zřejmé, jaké informace unikaly a proč se vlastně detektivov­é o Máchovou zajímají, advokáti lidí, jejichž kauzy Máchová dovedla před soud, větří šanci. Zjišťují, zda by potíže žalobkyně nemohli využít ve prospěch svých klientů. „Analyzujem­e další postup a procesní kroky, které lze v souvislost­i se situací, jež nastala, učinit,“řekl MF DNES advokát Lukáš Trojan, který v kauze Opencard hájí někdejší radní Evu Vorlíčkovo­u.

Ve střehu už je i Petr Kočí – advokát Vladimíra Sitty, který svědčí v jízdenkové kauze pražského do- pravního podniku proti lobbistovi Ivo Rittigovi. I Sitta nakonec skončil před soudem – žalovala ho Máchová. „Už dříve jsme podávali námitku podjatosti na policistu a státní zástupkyni. Pokud by v nové kauze vyvstaly nějaké nové skutečnost­i, zvážili bychom, zda námitku podáme znova,“říká Kočí.

Policisté za únik informací stíhají zatím tři lidi – celníka Pavla Šímu, detektiva protikorup­ční policie Radka Holuba a bývalého policistu Igora Gáborika. Na jeho jméno detektivov­é narazili v kauze Nemocnice Na Homolce, kde její někdejší ředitel Vladimír Dbalý ve svých zápiscích zmiňuje schůzky s Gáborikem a lobbistou Ivo Rittigem.

Státní zástupkyně Dagmar Máchová musela kvůli vyšetřován­í úniků informací předat své případy kolegům. Advokáti obviněných, které Máchová žaluje, chtějí situaci využít.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia