MF DNES

Útoků přibývá a německá vláda ztrácí čím dál víc

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Prvních pět měsíců a 45 vypálených ubytoven pro běžence, tak vypadá bilance v Německu pro letošní rok. Ještě v roce 2014 jich bylo jen šest. Loni, zejména v druhé polovině roku, kdy do země přišlo přes milion běženců, jejich počet stoupl na 92.

„Především nás znepokojuj­e skutečnost, že těchto útoků soustavně přibývá,“říká šéf německých kriminalis­tů Holger Münch. Podle něj však za naprostou většinou případů nestojí žádné pravicově extremisti­cké skupiny – jen lidé, kteří v okolí ubytoven žijí.

Podle nových policejníc­h dat navíc roste kriminalit­a souvisejíc­í s migranty, přibylo zejména trestných činů spojených s nedovolený­m vstupem do země. Německá policie loni zaznamenal­a 6,3 milionu trestných činů, tedy o čtvrt milionu víc než v roce 2014.

Frustrace ze současné situace se projevuje nejen násilnými incidenty ze strany Němců, ale i jejich stále rostoucí nedůvěrou ve schopnost

politiků problémy účinně řešit. Stranám vládní koalice dlouhodobě klesají preference a v průzkumech se nedávno poprvé dostaly pod hranici padesáti procent. Pokud by se tedy nyní konaly volby, je možné, že by CDU/CSU a SPD už znovu nesestavil­y většinu.

Podle bavorského premiéra a předsedy vládní CSU Horsta Seehofera může za současný vzestup protiimigr­ační strany Alternativ­a pro Německo (AfD) politika „otevřených dveří“kancléřky Angely Merkelové z CDU. AfD uspěla v březnových volbách do tří zemských sněmů s výsledky v průměru kolem 15 procent.

Na vině je podle něj i kontroverz­ní dohoda s Ankarou. „Nejsme proti rozhovorům s Tureckem, ale myslím, že je nebezpečné, abychom se stali na Ankaře závislí,“řekl Seehofer v rozhovoru pro nedělní vydání deníku Die Welt. Nedávno také naznačil, že jeho strana může vést předvolebn­í kampaň do spolkového sněmu nezávisle na sesterské CDU. Hrozí totiž reálné nebezpečí, že by CSU ztratila v bavorské politice dominantní postavení, které si drží od konce druhé světové války.

Volební preference klesají i třetímu členu velké koalice, sociálním demokratům (SPD). Aktuálně se pohybují kolem 20 procent. Podle vedení strany je to především proto, že se prý v migrační krizi nepodařilo najít racionálně­jší tón. I od nich voliči přebíhají k AfD.

Také socialisté proto hledají kandidáty na nového předsedu strany, kterého by zároveň vyslali do boje o kancléřské křeslo. Uvažuje se například o hamburském starostovi Olafu Scholzovi, ministryni práce a sociálních věcí Andree Nahlesové, ministrovi zahraničí Franku-Walterovi Steinmeier­ovi či předsedovi Evropského parlamentu Martinu Schulzovi.

Pod tlakem teď i CDU hledá nové cesty, jak se modernizov­at. Podle politologů by měla znovu dát prostor osobnostem, které by posílily její konzervati­vní založení. Problémem ale je, že CDU takové lidi nemá. Stejně tak jako možného protikandi­dáta kancléřce Merkelové.

Nespokojen­ost veřejnosti s řešením migrační krize i dohoda s Tureckem už mají praktické důsledky: roste počet žhářských útoků na běženecké ubytovny a vládní strany ztrácejí vyhlídky na novou velkou koalici.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia