MF DNES

Rozhádaní Romanovci se klaní Putinovi

- Luboš Palata redaktor MF DNES

V květnu roku 1916 ještě nebyla situace Ruského impéria na frontách první světové války zdaleka tak zoufalá jako o rok později, kdy byl v březnu 1917 ruský car Mikuláš II. donucen k abdikaci. Car s rodinou si v květnu 1916 proto ještě našel čas na cestu na poloostrov Krym, který byl tehdy plný nádherných sídel celé rodiny Romanovců.

Teď po sto letech, právě včera, přijela na poloostrov velkokněžn­a Marie Vladimirov­na s carevičem Georgijem Michajlovi­čem, aby si výročí připomněli odhalením pamětní desky. Větší část rozvětvené a zpravidla rozhádané rodiny Romanovců Marii Vladimirov­nu a jejího syna považuje za pravoplatn­é dědice trůnu po zavražděné­m Mikuláši II. Toho bolševici v roce 1918 v Jekatěrinb­urgu brutálně zavraždili i s carevnou a všemi jejich pěti dětmi. Po carovi tedy nezůstali přímí následníci a prakticky od té doby se Romanovci hádají o dědická práva na hypotetick­ý ruský trůn.

Velkokněžn­a Marie Vladimirov­na, která se narodila v roce 1953 v Madridu a vystudoval­a v Oxfordu, je však většinou Romanovské rodiny považována za následnici trůnu a její syn Georgij Michajlovi­č Romanov-Hohenzolle­rn za možného příštího ruského cara. Svá práva odvozují od cara Alexandra II., který vládl Rusku v letech 1855–1881. Ve svých nárocích má Marie Vladimirov­na podporu ruské pravoslavn­é církve a také významných ruských šlechtický­ch rodů rozesetých nejen po Evropě, ale po celém světě.

Proti nárokům této větve se však staví exilový kníže Dmitrij Romanov. Je pravnukem cara Mikuláše I., který v Rusku vládl před Alexandrem II. v letech 1825–1855.

Bývalý bankéř a filantrop Dmitrij Romanov, který včera oslavil devadesáti­ny, vede skupinu Sdružení Romanovců. Je v ní celkem sedm velkokníža­t a velkokněže­n Romanovské­ho rodu, již se považují za přímější následnick­ou linii.

Vřelé vztahy s Putinem

Pro dnešní ruské vládce v čele s prezidente­m Vladimirem Putinem jsou Romanovci a jejich obno- vované tradice vítanou podporou ve snahách o územní expanzi a vznášení nároků na dominanci Moskvy v prostoru bývalého Sovětského svazu.

Přitom snahy o obnovení Ruského impéria by byly pro sousedy dnešního Ruska ještě nebezpečně­jší než současné ideologie Kremlu, který teskní za zmizelým Sovětským svazem. Poslední ruský car Mikuláš II. byl totiž také králem polským a velkokníže­tem finským. Ruské impérium za jeho vlády tak zaujímalo ještě větší rozlohu než pozdější Sovětský svaz a ruský car vládl i třeba v Helsinkách či Varšavě.

I proto velkokněžn­ě Marii Vladimirov­ně nedělalo nejmenší problém podpořit ruskou anexi a okupaci ukrajinské­ho Krymu. „Návrat Krymu mezi ruská výsostná území byl nutný a je v souladu se zákonem,“říká velkokněžn­a. „Je naprosto jasné, že jde o nezvratný krok, ať už bude Moskva čelit jakýmkoli sankcím,“uvedla před dvěma lety v rozhovoru pro ruský list Izvestija Marie Vladimirov­na Romanovová. A zopakovala ruskou propagandu, podle níž Krym nemohl zůstat ukrajinský­m, protože v Kyjevě došlo „k puči a moci se prý ujali extrémní nacionalis­té“.

„S prezidente­m Vladimirem Putinem máme vřelé vztahy,“poznamenáv­á carevič Georgij Michajlovi­č. „Putin má můj obdiv, jak dokáže vládnout tak rozlehlému a složitému státu, jako je Rusko,“dodává.

Velkokněžn­a Marie Vladimirov­na přijela i s carevičem Georgijem Michajlovi­čem na Krym. Jeho okupaci a anexi Ruskem tato hlava Romanovců vítá a podporuje Putina.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia