MF DNES

Američané začínají nenávidět své tetování

-

Američané patří k národům, které se nejvíce nechávají tetovat: odhaduje se, že ozdobu na holém těle nosí každý pátý dospělý člověk v USA. Podle všeho však Američané začínají patřit i k těm, kteří toho následně nejvíce litují.

„V posledních pěti letech jsme zaznamenal­i výrazný nárůst počtu lidí, kteří žádají, abychom jejich tetování odstranili,“říká předseda americké asociace estetické a plastické chirurgie ASAPS Dan Mills. Jen loni si nechalo tetování odstranit 46 500 Američanů, což je ve srovnání s rokem 2014 nárůst o 39,4 procenta. Podle Millse, který žije v Los Angeles, považované­m za Mekku tetování, si mnozí přejí „okrasu“odstranit proto, aby ji na nich neviděly vlastní děti a neinspirov­aly se tím. Dalším častým důvodem je, že s příliš viditelným tetováním by nezískali zaměstnání.

Už loni průzkum agentury Harris ukázal, že téměř čtvrtina lidí, kteří si nechají udělat tetování na části těla, toho následně lituje. V roce 2012 bylo lidí s výčitkami svědomí 14 procent. Podle stejného průzkumu vede lidi k rozhodnutí nechat si tetování odstranit jejich duševní zrání, kdy si říkají, že už nejsou „mladí a hloupí“, kdy mění způsob života nebo práci nebo když se rozcházejí s partnerem.

„Bylo mi 24, když jsem si to nechala udělat,“říká herečka Gill Crenshawov­á, které je nyní 43 a šla si nechat tetování odstranit. „V průběhu let jsem si uvědomila, že ho nenávidím,“dodala. Třiatřicet­iletá realitní makléřka Janica Polmanteer­ová si nechala vytetovat rodový znak na zádech ke svým 18. narozeniná­m. Spoustu let ho pak skrývala. Zatímco tetování ji vyšlo na 150 dolarů, jeho odstranění pak na 1 400.

„Máme pacienty ve věku od 16 do 70 let, ale hlavní věkovou skupinou jsou muži a ženy ve věku od 25 do 40 let,“řekla šéfka sítě klinik v Los Angeles Corey Ordoyneová. Podle ní pokrok v používání laserů usnadnil odstraňová­ní tetování a povzbudil tak mnoho lidí k tomu, aby se zákroku podrobili. I tak jde o terapii trvající měsíce až roky, záleží na velikosti tetování. V zásadě jde o vypalování kůže, které se musí zhojit.

Teddy Joe Hayes si chce nechat odstranit tvář své bývalé manželky, kterou si nechal vytetovat k 10. výročí jejich svatby. O dva měsíce později zjistil, že ho podvádí s jiným. „Pokud nejde o vaše dítě či matku, nenechávej­te si vytetovat něčí obličej či jméno,“radí jiným. (ČTK/AFP)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia