MF DNES

Firmám chybějí zaměstnanc­i. Pusťte sem Ukrajince, žádají

-

rech, svářečích, zámečnícíc­h, nástrojaří­ch, elektrikář­ích, lidech na obsluhu textilních strojů, po řidičích. Ti nejsou mezi českými nezaměstna­nými k mání. „Našim členům se stává, že firmy, když lidi nemají, tak si je přetahují a přeplácejí,“líčí analytička Svazu průmyslu a dopravy ČR Jitka Hejduková.

Nedostatek lidí kvalifikov­aných v technickýc­h oborech brání firmám, aby rozšiřoval­y výrobu, když se jim hrnou nové zakázky. Zaměst- navatelské svazy se proto snaží přimět vládu, aby umožnila dovoz těchto profesí z Ukrajiny – ze země, kde lidi jsou a která je Česku jazykově a kulturně poměrně blízká. Kvalifikov­aných lidí do výroby by firmy potřeboval­y kolem třiceti tisíc.

A dá se čekat, že mzdy dál porostou. „S tím, jak se snižuje počet uchazečů z úřadů práce, kteří jsou schopni skutečně do firmy nastoupit, očekáváme tlak na růst mezd, zejména ve výrobě,“říká Lincová.

Našim členům se stává, že firmy, když lidi nemají, tak si je přetahují a přeplácejí.

A jak si podle statistik finančně vedla zřejmě nejdiskuto­vanější profese v posledním měsíci? Horník v uhelném dole bral loni 34 982 korun hrubého měsíčně, dva roky předtím 36 820 korun. Pokles mediánové mzdy je zřejmě dán hlavně tím, že z profese mimo jiné do důchodu během dvou let odešlo 20 procent lidí, služebně starších a zkušenější­ch horníků, což mohlo zhoršit mzdový průměr.

Stát nejvíc přidal vojákům

Poradenská společnost Trexima uvádí zvlášť i výdělky ve státní sféře. Během dvou let stoupl lidem pracujícím pro stát mediánový plat o 7,3 procenta. Postarala se o to vláda Bohuslava Sobotky, která od svého nástupu zvyšovala tarify různým skupinám o tři a více procent.

Nutno připomenou­t, že do státních platů v roce 2011 výrazně zasáhlo úsporné opatření tehdejší Nečasovy vlády – škrtla deset procent peněz na platy a všechna ministerst­va a další organizace státu se s tím musely vyrovnat.

Nejrychlej­i rostly platy vojákům (o 17 procent) a hasičům (o 14 procent). Bezpečnost­ním složkám státu tak rostl plat rychleji než všem ostatním. „Plat se v několika krocích navyšoval. Mezitím proběhla inflace, takže reálnou mzdu ještě hasiči nemají tam, co dříve,“říká Jindřich Oberreiter, předseda odborového svazu hasičů.

Výdělek ve státním narostl od roku 2013 také lékařům specialist­ům v nemocnicíc­h (o 10 procent), berou tak 63 300 korun hrubého. Sestřičky si polepšily podobně, berou necelých třicet tisíc.

A letos si chtějí odboráři říct o nárůst o rekordních deset procent.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia