MF DNES

Buffett koupil akcie Applu

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Americká společnost Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta nakoupila v prvním čtvrtletí akcie Applu v hodnotě 1,07 miliardy dolarů (25,5 miliardy Kč). Podle zpravodajs­kého serveru CNN je to její první investice do tohoto titulu. Buffett, který si díky svým úspěšným investicím vysloužil přezdívku „věštec z Omahy“, se nákupům akcií technologi­ckých firem dlouhodobě spíše vyhýbá. (ČTK)

Poslední dva roky v Česku rostou mzdy u nedostatko­vých profesí. Nepomáhá to, prostě nejsou lidi.

Kdo umí na soustruhu nebo se dřevem, může si jít říct o vyšší mzdu. Právě výdělky u těchto profesí rostly během dvou let nejrychlej­i – zaměstnanc­i si zde polepšili o 10 procent. Ještě lépe bodovali řidiči kamionů s přídavkem 14,5 procenta.

„Stále hodně chybí dobří obchodní zástupci nebo lidi do call center,“říká v rozhovoru pro MF DNES Marek Strieborny, obchodní ředitel personální společnost­i Axial. Obchodní zástupci si polepšili o deset procent a berou kolem 27 tisíc korun hrubého měsíčně (mediánová mzda, polovina lidí bere více a polovina méně).

Čím dál obtížněji se firmám daří obsazovat volná místa v maloobchod­ě. Vedoucí prodavačů jsou řetězce ochotny zaplatit, dostali přidáno za dva roky o devět procent, řadové prodavače se však mzdou udržet nesnaží, zvýšily se jim jen o 4,3 procenta. Za pultem tak nikdo dlouho nevydrží. „Práce pokladní nebo prodavače je přibližně na polovině průměrné mzdy v Česku,“poukazuje Zuzana Lincová, ředitelka pracovního portálu Profesia.cz.

I když bylo letos v dubnu na pracovních úřadech nahlášeno necelých 415 tisíc lidí bez práce, české firmy dál hladovějí po instalaté-

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia