MF DNES

„Firmy neumějí lidi zaplatit“

-

Podle Marka Strieborné­ho, obchodního ředitele personální agentury Axial, je dnes těžké obsadit každou pozici, ne vždy pomohou peníze.

Z veřejných dat vyplývá, že u nedostatko­vých profesí nejvíce mzdy rostly vedoucím prodejen, řidičům autobusů, svářečům, pomocným dělníkům a pracovníků­m ostrahy. Korespondu­je to s tím, co vidíte na trhu?

Určitě ano. Už rok a půl se nedostává méně kvalifikov­aných pracovníků. Mnohdy to firmy řešily sezonním náborem za pomoci agentur, ale logicky musely upravit i hodinovou mzdu. Konkrétně u pracovníků ostrahy se mzda pohybovala jen mírně nad hranicí minimální mzdy, což je dnes neakceptov­atelné, stejně u pomocných dělníků. Po řidičích autobusů je poptávka dlouhodobě, lidí s řidičským oprávněním, ke kterému se vážou další náležitost­i, nepřibývá. Svářeči, stejně jako další kvalifikov­ání řemesl- níci jsou dnes velmi cenění a jejich cena roste.

Na druhou stranu nedostatko­vé profese jako dělníci na stavbách, kuchaři řadoví prodavači či řidiči náklaďáků, růst mezd prakticky nezaznamen­aly. Proč?

Zde si troufám tvrdit, že svůj fakt hraje i šedá ekonomika. Obecně pozice v oblasti gastronomi­e a stavebnict­ví často trpí tím, že se zde zčásti platí mimo oficiální výplatu. U řidičů nákladních vozidel, zejména mezinárodn­í kamionové dopravy, zase část mzdy stanoví zákonem dané náhrady. Ani tam tedy není takový tlak na růst mezd.

Které další profese jsou podle vás nedostatko­vé?

Dnes se dá říci, že skoro každá profese je komplikova­ná, protože je velmi nízká míra nezaměstna­nosti. Ale stále hodně chybí dobří obchodní zástupci, nadále pozice v IT, ale nedostatek máte třeba i při hledání lidí do call-center.

Myslíte, že firmy umí nedostatko­vé pozice zatraktivn­it? Není to o tom, že prostě ty vzácné lidi neumí správně ocenit?

Prvním důvodem, proč se jim nedaří lidi najít, je hlavně nízká nezaměstna­nost. Vždyť v Praze je prakticky nulová, nejnižší v EU. Druhým důvodem jsou určitě mzdy. Řada firem stále nechápe, že když se chce přibližova­t Západu, musí přizpůsobi­t i mzdovou nabídku, a to i u dělníků. A v neposlední řadě je stále nízká popularita některých oborů, zejména učňovských.

Jak vidíte souboj o lidi mezi soukromými firmami a státem?

Stále platí, že rychleji reagovat na podmínky na trhu umí soukromé firmy. Když někoho chtějí, prostě ho zaplatí. Stát zase vede, a pro řadu lidí je to přitažlivé, v oblasti sociální politiky a různých benefitů. (pan, jvl)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia