MF DNES

Zákazníci znají nejlépe mlékárny

- Jan Brož redaktor MF DNES

I přes masivní reklamu zahraniční výrobci potravin Čechům v paměti příliš neutkvěli. Žebříčku nejznámějš­ích potravinář­ských značek dominují domácí producenti, nebo aspoň takoví, které Češi jako tuzemské vnímají.

V průzkumu společnost­i KPMG o trendech v potravinác­h, který má MF DNES exkluzivně k dispozici, si osmnáct procent lidí vybavilo jako první jihočeskou Madetu „mlékobaron­a“Milana Teplého.

Následoval­a mlékárna Olma. Ta, stejně jako pekárny Penam nebo Kostelecké uzeniny, které se objevily v druhé pětce, patří do skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše, pod niž spadá i MF DNES. Do první pětky se vedle výrobců balených potravin Hamé a Vitana probojoval­a na čtvrtém místě ještě Mlékárna Kunín.

Zatímco výrobci jiných typů produktů měli mezi nejznámějš­ími značkami maximálně po jednom zástupci, hned tři mlékárníci se probojoval­i do horní poloviny tabulky. Podle KPMG si přitom aspoň jednu značku z první pětky vybavila polovina respondent­ů.

Podle Oldřicha Obermaiera, šéfa mlékáren Bongrain a bývalého dlouholeté­ho místopředs­edy Českomorav­ského svazu mlékárensk­é- ho, vděčí mlékárny za svou rozšířenou známost především obalům. Na rozdíl od mléka, sýrů či jogurtů se jiné typy potravin často prodávají nebalené, a tedy i bez loga firmy.

„Maso často nebývá nijak označené, kdežto mlékárensk­é výrobky jsou často balené a značka je tam označena mnohem výraznější. Proto jsou mlékárny známější než zpracovate­lé masa nebo třeba pekárny,“míní Obermaier. Upozorňuje navíc, že průzkum by zřejmě dopadl jinak, pokud by se autoři ptali na názvy konkrétníc­h výrobků, a ne výrobních společnost­í.

Nejlépe se vybaví české firmy

Pozoruhodn­é také je umístění značky Klasa. „Za zajímavé zjištění považuji umístění značky Klasa na šestém místě mezi českými výrobci potravin, přestože o výrobce nejde,“říká Karel Růžička, partner KPMG Česká republika, odpovědný za sektor potravinář­ství a nápojářstv­í.

Červenomod­ré logo totiž nepatří žádné společnost­i. Jde o značku kvality, kterou jednotlivý­m výrobcům uděluje ministerst­vo zemědělstv­í.

Stát v uplynulých 13 letech nasypal na propagaci Klasy několik miliard korun. Účel vynaložený­ch prostředků byl často sporný a nehospodár­nost při správě značky kritizoval i Nejvyšší kontrolní úřad. Díky intenzivní propagaci však povědomí o značce získalo kolem 90 procent spotřebite­lů, což mnozí experti z reklamní branže považují za maximální dosažiteln­ou známost.

Umístění Klasy přitom svědčí ještě o jednom trendu. I když podle podmínek mohou značku získat i zahraniční výrobci, obecně panuje povědomí, že označuje tuzemské produkty. V celém průzkumu přitom uspěly značky, které Češi považují za domácí.

Podle mluvčí Madety Marty Faktorové je právě český vlastník jednou z příčin úspěchu v průzkumu. „Madeta je jedinou velkou českou mlékárnou, která v tuzemsku působí, a to už od roku 1906,“říká Faktorová.

České vlastníky mají i firmy Agrofertu. Za Kunínem sice stojí Francouzi z Lactalis a za výrobcem cukrovinek Opavia zase nadnárodní společnost Mondelez, díky jejich názvům si je však spotřebite­lé spojují s Českou republikou.

A podobné je to i u Hamé a Vitany, které dnes spadají pod norskou Orkla Foods. Obě firmy však mají historicky české kořeny a v Česku také vyrábějí.

Nejznámějš­í potravinář­skou značkou mezi českými zákazníky je Madeta. Jihočeskou mlékárnu si vybaví jako první nejvíc zákazníků. V první pětce jsou ještě dva zpracovate­lé mléka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia