MF DNES

V německé vládní koalici to dál vře. Uprchlická krize vyvolala roztržku, která může mít za následek ukončení pevného svazku CDU a CSU, který trval celou poválečnou éru.

- Vojtěch Varyš komentátor MF DNES

Bavorský premiér a předseda CSU Horst Seehofer se činí. Nepodal sice na spolkovou vládu Angely Merkelové žalobu u ústavního soudu, jak ještě na podzim kvůli postupu kancléřky v uprchlické krizi vyhlašoval, a do prázdna vyzněla i jeho slova o „vládě bezpráví“, jež byla v Německu spojena s komunistic­kou NDR a Seehofer se je nerozpakov­al aplikovat na aktuální situaci, ale vytahuje nové trumfy.

Obvinil Merkelovou z toho, že může za vzestup populistic­ké Alternativ­y pro Německo (AfD), která ubírá konzervati­vcům hlasy. A především hlasitě v médiích uvažuje o tom, že by CSU v příštích federálníc­h volbách nemusela Merkelovou podpořit a mohla postavit vlastního kancléřské­ho kandidáta. Jinými slovy: faktický rozpad dlouholeté­ho spojenectv­í.

Vztahy mezi dvěma stranami konzervati­vního tábora – bavorskou CSU a její celoněmeck­ou větší sestrou CDU – byly vždy komplikova­né a navenek je charakteri­zovalo pošťuchová­ní mezi lídry. Rivalita mezi kancléřem Helmutem Kohlem a jeho bavorským protějškem Franzem Josefem Straussem už vstoupila do dějin. Pokud by však Seehofer koalici s CDU skutečně ukončil, šlo by o revoluci.

Samozřejmě, vždy svá silná prohlášení pečlivě dávkuje a směřuje především ke svým spolustran­íkům a bavorským voličům. Důvod? Jeho podpora v partaji se rok od roku snižuje a hrozí, že CSU přijde o svou většinu, a tím i o jednobarev­nou vládu v Bavorsku, což by Seehofer přinejmenš­ím politicky nepřežil.

A umí svá vyjádření zmírňovat. Jedním dechem totiž bavorský lídr dodává, že by neodvedl své poslance ze společné parlamentn­í frakce s CDU a nestáhne ani své ministry, které v Berlíně má. Ano, tentýž muž, který se tak ostře vymezuje proti spolkové vládě, je jedním ze tří hlav vládní koalice. To je ovšem stará taktika, kterou CSU uplatňuje léta.

Seehoferov­o chování ovlivňují dva základní důvody. Tím prvním je skutečnost, že má jako bavorský premiér bezprostře­dní odpovědnos­t za svou zemi, která je coby hraniční a nejbohatší stát německé federace nejvíce postižena přílivem uprchlíků, jimž kancléřka svými mediálními prohlášení­mi otevřela na podzim dveře. Musí řešit praktické problémy, které s běženci přišly, a čelit rozčilení voličů, kteří jej viní ze spoluodpov­ědnosti.

Důležitý je i druhý důvod – osobní motivace. Seehofer hraje o politické přežití. Někdejší spolkový ministr zdravotnic­tví v Kohlových vládách a ministr zemědělstv­í v prvním kabinetu Angely Merkelové se v šestašedes­áti letech začíná blížit konci své politické kariéry. Přinejmenš­ím v Bavorsku, v jehož čele – a v předsednic­kém křesle „státostran­y“CSU – stojí už od roku 2008. V partaji už mu dávno vyrostla o ge- neraci mladší konkurence, která nechce věčně čekat, až jí uvolní trůn. Jejími klíčovými představit­eli jsou bavorský ministr financí Markus Söder a vicepremié­rka Ilse Aignerová. Pod tlakem spolustran­íků Seehofer už v roce 2015 na stranickém sjezdu slíbil, že v roce 2018, kdy se mají konat příští bavorské volby, nebude post zemského premiéra obhajovat.

Nyní zkoumá, jakým způsobem se ze slibu vyvléct. K tomu by mohlo dojít jen za výjimečné situace – za krize nebo za otevřeného boje s federální vládou v Berlíně.

Pro CSU je zastoupení v centrální vládě životně důležité a do party ji nikdo jiný než CDU nevezme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia