MF DNES

Protikorup­ční speciál nevznikne. A nic se nestane

- Luděk Navara spolupraco­vník MF DNES

Vypadá to na první pohled na hodně překvapivo­u změnu kurzu. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se najednou přiklonil k tomu, aby se ostře sledovaný návrh nového zákona o státním zastupitel­ství stáhl z jednání Poslanecké sněmovny. Zákon přitom budil vášně už roky! Počítal například se vznikem specializo­vaného útvaru – protikorup­čního speciálu, který by řešil nejzávažně­jší kriminalit­u.

Zeman patřil k těm, kteří zákon silně prosazoval­i. A jeho „změna kurzu“přichází paradoxně těsně předtím, než o jeho návrhu měli začít jednat poslanci. Jenže o to jde, zákon je vybalancov­aný na samou hranu – jeho tvůrci byli v nelehké pozici – museli zajistit neovlivnit­elnost příslušnýc­h státních zástupců a zároveň nedopustit, aby se nový orgán ocitl úplně bez kontroly – to by mohl být zase extrémně zneužiteln­ý a nebezpečný. Možná i víc než kriminální­ci, které by měl lovit. Zákon je ovšem důležitý i jinak – například rušil obě vrchní státní zastupitel­ství – o tom, že by měla být soustava zastupitel­ství (ale i soudů) jednodušší, se diskutuje dlouho a argumenty „pro“jsou jasné. Mimochodem, nejde jen o úsporu finanční, ale i o přehlednos­t.

Problém je však v něčem jiném. Diskuse v parlamentu by přišla krátce poté, co se Útvar pro odhalování organizova­ného zločinu začal zabývat podezřením na korupci uvnitř policie, přičemž podobná šetření by spíše náležela Generální inspekci bezpečnost­ních sborů. Takže všichni jsou najednou ve střehu. A otázky padají: Nezaleknou se poslanci přílišné moci státních zástupců? Neřeknou si: Když si tolik troufají dnes, když speciál není, nebudou po jeho zřízení úplně utržení ze řetězu?

Projednává­ní ve Sněmovně by začalo v nejméně vhodnou dobu a Pavel Zeman si to uvědomil. Poslanci by se snažili zákon upravit, třebas v dobré víře. Cesta vroubená dobrými úmysly vede do pekla, říká se. A špatný zákon? Nejhorší varianta.

Nakonec samotný zásah v policii, ale i předchozí zákroky ukazují, že se státní zástupci nebojí už dnes a jejich práce má výsledky. Ne všem se líbí, ale má. Jinými slovy, jde to i bez zákona. A znám spoustu lidí, kteří říkají: Co funguje alespoň trochu, do toho nevrtat!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia