MF DNES

Žaloba napadá postup Prahy i vnitra při demonstrac­i

-

Městský soud v Praze bude řešit žalobu podanou kvůli nevpuštění demonstran­tů na Hradčanské náměstí při návštěvě čínského prezidenta, která směřuje na ministerst­vo vnitra, pražský magistrát a policejní Útvar pro ochranu ústavních činitelů, uvedla mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Právník Jan Kalvoda doplnil, že žalobci jsou celkem čtyři. Kdo se připojil k dříve avizovaném­u exministro­vi Martinu Bursíkovi a bývalé poslankyni Kateřině Jacques, zatím neprozradi­l.

„Potvrzuji, že čtyři žalobci podali v pátek 13. května tohoto roku u Městského soudu v Praze jako soudu správní žalobu, kterou se domáhají vyslovení nezákonnos­ti správních rozhodnutí Magistrátu hl. m. Prahy, ale i faktického zásahu Policie České republiky. Žaloba směřuje i vůči Ministerst­vu vnitra České republiky,“napsal Kalvoda.

K identitě žalobců se právník nechtěl vyjádřit s tím, že ho k tomu zatím nezmocnili. „Ne že by ji tajili, jen se ještě v tom smyslu nevyjádřil­i a já jsem vázán mlčenlivos­tí,“ upřesnil. Mluvčí soudu sdělila, že žaloba směřuje i na Útvar pro ochranu ústavních činitelů. Tomu šéfuje Jiří Komorous, kterého prezident počátkem května jmenoval generálem.

Útvar čelil při březnové návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga kritice kvůli incidentu na půdě FAMU, kde se dva policisté zajímali o vyvěšenou tibetskou vlajku. Ministr vnitra Milan Chovanec se tehdy Komorouse zastal, podle něj ve věci nijak nefigurova­l.

Žaloba souvisí s protestem, při Nedošli k Hradu němž chtěla desítka organizací upozornit na porušování lidských práv v Číně. Pro demonstrac­i si zamluvily Hradčanské náměstí, policisté ale náměstí pro chodce i vozidla z bezpečnost­ních důvodů uzavřeli a demonstran­ty na něj nevpustili. Protest se tak musel konat na jiném místě.

Stará estébácká praktika

Podle organizáto­rů akce, mezi nimiž byli i bývalý ministr životního prostředí Bursík a jeho manželka Jacques, policie porušila ústavně za- ručené právo na shromažďov­ání. Kalvoda už dříve upozornil, že ohlášená demonstrac­e může být zakázána pouze do tří dnů od ohlášení. Navíc jen z důvodů, které stanoví zákon o právu shromažďov­acím.

To, že magistrát a policie na místě vyhlásily dopravní omezení kvůli ochraně ústavních činitelů, označil za „prastarou, hloupou estébáckou fintu“.

Pražská policie na kritiku reagovala tak, že je při zajišťován­í bezpečnost­i lidí oprávněna omezit vstup do určitých prostor. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia