MF DNES

„Demonstran­ti jsou čím dál hlasitější“

Antikonfli­ktnímu týmu pražské policie přibývá práce, říká jeho velitelka Gábina Michalcová

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

„Nejhůře se pracuje s lidmi, kteří chtějí vyvolávat potyčky a nějaký kompromis je nezajímá,“vysvětluje velitelka antikonfli­ktního týmu pražské policie Gábina Michalcová. Demonstran­ty i rozčilené fanoušky uklidňuje jen v zelené vestě a s vysílačkou.

Poslední dobou v Praze přibývá demonstrac­í. Máte víc práce?

Akcí, na kterých musíme zasahovat, je určitě pořád víc, takže práce nám přibývá. Od začátku roku jsme zasahovali už asi u třiceti akcí, loni touto dobou jich bylo pod dvacet. V loňském roce nám ta čísla navíc stoupla kvůli mistrovstv­í světa v hokeji, jinak by bylo zásahů ještě méně.

Co vlastně antikonfli­ktní tým dělá?

Antikonfli­ktní týmy se používají tam, kde je potřeba nějaké zesílené komunikace mezi policisty a občany nebo mezi skupinami občanů s rozdílnými názory. Naším cílem je, aby nenastal konflikt a aby nemusela přijít represe. Zasahujeme na rizikových sportovníc­h utkáních, na demonstrac­ích, protestech, pochodech, na velkých koncertech i při živelních pohromách.

Která z nedávných akcí pro vás byla nejtěžší?

Byla to určitě bezpečnost­ní opatření k návštěvě čínského prezidenta. Museli jsme kvůli tomu povolat kolegy z jiných krajů. Myslím, že si každý z nás sáhl na dno, protože jsme museli být stále ve střehu v podstatě dvanáct hodin v kuse a pořád reagovat a za zády nám stála média a veřejnost.

Jak vypadá ideální člen vašeho týmu?

Podmínkou je praxe u policie minimálně tři roky. Každý musí projít psychologi­ckým vyšetřením, které je zaměřené především na zvládání stresových situací. Dále ho čeká pohovor a také modelové situace, kde se testují komunikačn­í dovednosti, zvládání stresu a verbální i neverbální projev. Ideální člen našeho týmu umí naslouchat, je empatic- ký, schopný mluvit, zvládat svoje emoce, zná právní předpisy, základy psychologi­e a základy první pomoci.

K čemu první pomoc?

Jsme často přímo v ohnisku dění a býváme první u zraněných. Já osobně jsem třeba byla u toho, když jsme s kolegy zachraňova­li život. Na koncertě skupiny Kabát jsme čtyřiadvac­et minut masírovali srdce pánovi, který dostal infarkt. Nemohla se k němu dostat záchranka. Nakonec to ale dobře dopadlo.

Je časté, že jsou v antikonfli­ktním týmu ženy?

Pražský antikonfli­tní tým má třicet členů a z toho ani ne deset žen. Nelze říci, že by bylo něžnější pohlaví zastoupeno nějak více. Důležité je ale zmínit to, že práce u antikonfli­ktního týmu není naší hlavní činností. Každý policista, který je členem, má svoje primární zařazení a tohle je jakási nadstavba. Něco jako práce za odměnu. Jsou mezi námi kolegové kriminalis­té, dopravní policisté a tak dále.

Zasahujete na davových akcích. Existuje nějaká poučka, jak zvládat dav?

Důležité je hlavně umění naslouchat a vstřebávat informace. Nějaké obecné poučky o práci s davem samozřejmě známe, ale obecný mustr neexistuje. Každá ta akce je jiná a my musíme reagovat podle situace. Někdy dav reaguje lépe třeba na ženu, jindy zase na muže. Je to rozsáhlá škála věcí, které hrají roli.

Chovají se teď demonstran­ti jinak než dříve?

Řekla bych, že je to víceméně stejné. Pravda ale je, že lidé na demonstrac­ích teď bývají ve verbálním projevu agresivněj­ší než dřív. Snaží se hlasitěji prosazovat svůj názor a své postoje. A více na nás křičí. Neřekla bych ale, že by byli agresivněj­ší také fyzicky.

Reagujete na to změnou způsobu vaší práce?

Záleží vždycky na té druhé straně, kterou máme proti sobě. Takže nějaké trendy ve stylu zásahu nejsou. Hrozně důležitá je ale příprava. Pokud jde o demonstrac­i, musíme si

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia