MF DNES

Reinerová se narodila před sto lety. Psala pražskou němčinou

-

Před sto lety, 17. května 1916, se v Praze narodila spisovatel­ka Lenka Reinerová, označovaná za poslední pražskou německy píšící autorku. Její život byl poznamenán snad všemi dějinnými peripetiem­i, jimiž si střední Evropa ve 20. století prošla. Reinerové knihy jsou proto prosyceny vzpomínkam­i na život v emigraci či pobyt v nacistické­m i komunistic­kém vězení. Zrovna tak ale obsahují vzpomínky na soužití německé, židovské a české kultury v meziválečn­é Praze.

Reinerová psala specifický­m jazykem, takzvanou Prager Deutsch. K jejím nejznámějš­ím dílům přeloženým do češtiny patří vzpomínkov­é knížky Všechny barvy slunce a noci či Kavárna nad Prahou. Za svou tvorbu byla mnohokrát oceněna. V roce 1999 obdržela jako první ocenění Schillerův prsten udělené za zásluhy o německý jazyk a literaturu. V roce 2001 jí prezident Václav Havel udělil medaili Za zásluhy.

Lenka Reinerová se narodila v pražské česko-německé rodině. Od poloviny 30. let pracovala jako novinářka v pražské redakci emigrantsk­ého časopisu Arbeiter Il- lustrierte Zeitung. Tak se osobně seznámila například s legendární­m „zuřivým reportérem“Egonem Erwinem Kischem.

V předvečer druhé světové války musela Reinerová kvůli svému židovskému původu a levicovému přesvědčen­í uprchnout do Francie, kde však byla po okupaci Německem zatčena a uvězněna. Později se jí podařilo dostat do mexického exi- lu. Do vlasti se vrátila až po válce. Na počátku 50. let byla Reinerová z politickýc­h důvodů rok a čtvrt vězněna. Po roce 1968, kdy se veřejně angažovala, nesměla své práce publikovat a živila se jako překladate­lka. Od 80. let vydávala své knihy ve východním Německu, českým čtenářům však zůstala téměř neznámá až do pádu komunismu. Zemřela v červnu 2008 v Praze. (ČTK)

 ?? Foto: David Neff, MAFRA ??
Foto: David Neff, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia