MF DNES

Senátor pro Jižní Město se hledá jinak než do Dejvic

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

Skautka, tanečník, chirurg i učitel. Disident. Tři důležité městské části hledají budoucí senátory. Praha 6 bude volit více politicky, Praha 10 a 11 vsadí spíš na osobnosti.

Jestli senátní volby ve třech velkých pražských městských částech letos na podzim přilákají třetinu voličů, bude to patrně úspěch. Většina stran již má kandidáty pro desátou a jedenáctou městskou část vybrané, otálejí však s výběrem v Praze 6, kde se chování voličů trochu liší. Na jménech záleží, protože podle odhadů budou výsledky těsné a o postupu do druhého kola rozhodnou rozdíly počítané ve stovkách hlasů voličů.

Kupříkladu ODS se ještě rozhoduje, koho si pro oblast Dejvic, ale také Řep vybere. Podle informací MF DNES by se do nejužšího výběru mohla dostat spisovatel­ka Soňa Kodetová a publicista a disident František „Čuňas“Stárek. Opatrně tu postupují i lidovci, kteří mají v šesté městské části silnou a disciplino­vanou členskou základnu, která by jim při nízké volební účasti mohla vynést slušný podíl hlasů. KDU-ČSL se tak zatím rozhoduje, zda nasadí vlastního kandidáta, nebo podpoří někoho, kdo bude lidovcům blízký. Podobně jsou na tom i zelení.

Podle sociologa Jana Herzmanna volí Praha 6 více politicky. „Speciálně v Praze 6 popularita nestačí. Předpoklád­ám, že se tu hlavní boj odehraje mezi ČSSD a ODS – tedy v pravolevém schématu. Řepy potáhnou výsledek spíše vlevo,“uvedl Herzmann s tím, že výsledek kupříkladu ANO v této oblasti není jistý, jelikož v komunálníc­h volbách v roce 2014 tu hnutí nemělo dobrou pozici.

ČSSD si pro Dejvice zvolila Pavla Křečka, šéfa České komory autorizova­ných inženýrů a techniků ve výstavbě. „Myslím, že profilově pro levicové části Prahy 6, což jsou hlavně sídliště, je to zajímavá osobnost,“hodnotil výběr sociolog. TOP 09 a Starostové se v Praze 6 pokusí uspět s ředitelem Gymnázia Jana Keplera Jiřím Růžičkou.

„Našimi kandidáty do Senátu budou bývalá ministryně spravedlno­sti Helena Válková, herec a tanečník Vlastimil Harapes a náměstkyně primátorky Eva Kislingero­vá,“uvedl Jan Říčař, místopředs­eda ANO v Praze. Hnutí však zatím kandidáty nerozdělil­o podle městských částí. Herzmann si myslí, že uznávaná právnička Válková může v metropoli uspět – v oblasti Prahy 10 a 11 její šance hodnotí jako větší. „V Praze 10 a 11 to vidím spíše na úspěch výrazné místní osobnosti,“řekl Herzmann. Ostatně i proto považu- je tah TOP 09 a Starostů nasadit v Praze 10 známého traumatolo­ga a chirurga Jiřího Holubáře za dobrý.

Současná senátorka z „desítky“Ivana Cabrnochov­á (mandát obhajuje za zelené s podporou ČSSD), nebude mít snadné postavení.

Zajímavý střet osobností lze očekávat i na Jižním Městě. Půjde především o souboj bývalých představit­elů místní radnice, což klání okoření. Za ODS má kandidovat bývalá starostka Marta Šorfová. „Přes to, co si vytrpěla, zůstala ODS věrná. A má v Praze 10 dobrou reputaci,“ řekl předseda pražské ODS Filip Humplík o kolegyni Šorfové, kterou v minulosti sledovala detektivní agentura zřejmě s cílem zdiskredit­ovat ji.

Zelení, piráti, lidovci a ještě Hnutí pro Prahu 11 vybrali společnou osobnost – nedávno odvolaného místostaro­stu Ladislava Kose. Mezi ně může zasáhnout i lékařka specializu­jící se na rakovinu prsu a bývalá skautka Miroslava Skovajsová (nominovala ji ČSSD).

Účast ve volbách experti odhadují řádově na 20 až 30 procent.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia